furcsa ügy

2019.07.04. 11:11

Elengedték az Észak-Koreában őrizetbe vett férfit

Az ausztrál állampolgárságú turista több mint egy hete tűnt el a kommunista országban.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Emily Wang

A 29 éves Alek Sigley Pekingbe utazhatott, ahol az ausztrál nagykövetségre ment – jelentette be Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön.. Elmondása szerint jól érzi magát, egyebet nem árult el a vele történtekről.

Canberra Stockholm segítségét kérte Sigley kiszabadításához. Bár Ausztráliának vannak diplomáciai kapcsolatai Észak-Koreával, nem tart fenn nagykövetséget az országban.

Kent Rolf Magnus Hardstedt, a svéd kormány különmegbízottja többször találkozott észak-koreai tisztségviselőkkel Phenjanban a héten Sigley ügyének tisztázása érdekében. Hardstedt és csapata hétfőn érkezett meg Észak-Koreába.

Morrison az ausztrál kormány nevében legőszintébb háláját fejezte ki a svéd hatóságok „felbecsülhetetlen segítségéért”.

Egyelőre nem tudni, hogy miért vették őrizetbe Sigleyt, akinek eltűnését családtagjai jelentették be a múlt héten, miután több napig nem hallottak felőle.

A férfi folyékonyan beszél koreaiul, és a Tongil Tours nevű ausztrál utazási iroda alapítója, amely 2013 óta szervez vezetett utakat Észak-Koreába. A cég honlapján található életrajza szerint a férfi Japánban, Kínában és Észak-, illetve Dél-Koreában élt az elmúlt években. Tavaly mesterképzésbe kezdett a phenjani Kim Ir Szen Egyetem koreai irodalom szakán, és ezzel ő lett az első nyugati, aki hosszú távú tanulmányokat folytat Észak-Koreában.

2014-ben egy ausztrál misszionáriust is letartóztattak a világtól elszigetelt országban, mert terjeszteni próbálta a kereszténységet. John Shortot két hétig tartották fogva, majd kitoloncolták az országból.

Borítókép: Videofelvételről készített képen Alek Sigley ausztrál diák (k) megérkezik a pekingi repülőtérre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában