Ország-világ

2019.05.02. 15:46

Éles tölténnyel lőttek kormányellenes tüntetőkre Béninben

Az erőszakhullám szerda délután kezdődött, amikor biztonsági erőket vonultattak fel Boni Yayi volt elnök cotonou-i házához.

Tüntetők százai vonultak az utcára csütörtökön Benin gazdasági fővárosában, Cotonouban az ellenzék által bojkottált választások utáni feszült hangulatban, miután egy nő meghalt, két férfi pedig súlyosan megsebesült az előző napi tüntetéseken.

Az erőszakhullám szerda délután kezdődött, amikor biztonsági erőket vonultattak fel Boni Yayi volt elnök cotonou-i házához.

Yayi a vasárnapi választások bojkottjára szólította fel híveit, amelyből az ellenzéket kizárták. A házát órákon át körülvették a rendvédelmi szervek, miután bejelentették, hogy rekordszámú szavazásra jogosult maradt távol.

Attól tartva, nehogy őrizetbe vegyék a politikust, hívei a lakóhelyére vezető utakon úttorlaszokat emeltek kövekkel megrakott autógumikból és benzines palackokból.

Szerdán késő este a biztonsági erők éles tölténnyel lőttek a tüntetőkre, egy nő a kórházban halt bele lőtt sebébe csütörtökre virradóra, egy férfit, akit a hátán talált el a golyó, kórházban ápolnak. Egy másik férfinek, aki egy kézigránátot akart felvenni a földről, amputálni kellett a karját.

Csütörtökön tüntetők százai néztek farkasszemet a városban felvonultatott katonákkal, akik többször is a levegőbe lőttek, hogy távol tartsák a tömeget.

A belügyminiszter tagadta, hogy őrizetbe akarták volna venni a volt elnököt, és azt hangoztatta, hogy az engedély nélküli gyülekezések megakadályozására vonultatták fel a biztonsági erőket.

Az erőszak az ország északi részét sem kíméli. Kandiban, az ország egyik legnagyobb gyapotüzemét tüntetők az éjjel felgyújtották, a tűzoltóság szerint az anyagi kár jelentős. Patrice Talon elnök gyapotgyártásból gazdagodott meg, mielőtt politikai pályára lépett.

Ellenzői azzal vádolják Talon elnököt, hogy tekintélyelvű fordulatot hajtott végre a Nyugat-Afrikában a demokrácia példájának számító országban.

A választási bizottság nem végleges adatai szerint a távolmaradás 80 százalékos volt, amit az államfő elleni elutasító véleménynyilvánításnak minősítenek, annak ellenére, hogy a hatalomhoz közeli pártok – akik kizárólagosan jelöltették magukat a választáson – többséget szereznek a parlamentben.

Boni Yayi és Nicéphore Soglo volt államfők kedden „választási álamcsínyt” emlegettek.

Az Amnesty International és számos helyi civil szervezet bírálta, hogy többször is leállították az internetet, és „aggasztó a megtorlás szintje” Beninben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában