román rendőrség

2020.01.06. 13:32

Elfogták a székelyföldi helységnévtáblák megrongálóját

A férfi beismerte tettét.

Egy 30 éves, Bákó megyei férfit gyanúsít a román rendőrség azzal, hogy vasárnapra virradó éjjel lemázolta a magyar feliratokat a kétnyelvű helységnévtáblákon több székelyföldi település bejáratánál.

A Hargita Megyei rendőr-főfelügyelőség hétfői közleménye szerint az elkövetőt „maximális operativitással és kivételes szakszerűséggel”, kevesebb mint 24 óra alatt azonosították. A férfi beismerte tettét.

A székelyudvarhelyi – önkormányzati felügyelet alatt működő – helyi rendőrség már vasárnap este közölte, hogy a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította azt az autót, amelynek utasai január 4-én éjszaka megrongálták a város egyik helységnévtábláját.

A romániai hírportálok vasárnap számoltak be arról, hogy több Hargita és Maros megyei településen – Csíkszereda, Székelyudvarhely, Máréfalva, Székelyszentlélek és Hármasfalu bejáratánál – fekete festékszóróval mázolták le a magyar nyelvű helységnévfeliratokat.

Valamennyi érintett település a DN13A jelzésű országút mentén található.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elítélte, és a magyar közösség elleni provokációnak minősítette a helységnévtábla-rongálást. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője közölte: feljelentést tettek a rendőrségen, és elvárják, hogy a tetteseket megbüntessék.

Az érintett települések elöljárói és a közútkezelő vállalat regionális igazgatósága is jelezte, hogy feljelentést tett a rendőrségen, amely később közölte: hivatalból indított eljárást.

A Hargita megyei rendőrség közleményéből kiderült: a gyanúsított autójában találtak egy tubus fekete festékszórót.

A Maszol.ro hírportálnak Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: kihallgatása során a férfi beismerte, tettét, amelyre azt a magyarázatot adta, hogy „nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett”.

A szóvivő szerint a férfi ellen rongálás gyanújával indult eljárás. Ezért a bűncselekményért három hónaptól két évig terjedő börtön vagy bírság szabható ki.

Az eljárás további menetéről az ügyész dönt. A gyanúsított szabadlábon védekezhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában