űrhajós

2017.10.24. 18:23

Elhunyt a Challenger űrsikló első parancsnoka

Elhunyt Paul Weitz, a Challenger űrsikló első útjának parancsnoka, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nyugalmazott űrhajósa.

A 85 éves Weitz hétfőn az arizonai Flagstaff egy nyugdíjasotthonában halt meg, halálának okát nem közölték.

A NASA szerint Weitz ott volt azon 19 űrhajós között, akiket 1966 áprilisában választottak ki. 1973-ban az orbitális pályán keringő Skylab űrlaboratórium parancsnok modulpilótája volt egy 28 napos misszió alatt. 1983 áprilisában pedig ő volt az első útjára induló Challenger űrsikló parancsnoka.

A Challenger ötnapos küldetése a floridai Kennedy Űrközpontból indult és a kaliforniai Edwards légi bázison fejeződött be.

1986 januárjában egy missziójáról visszatérve, a Challenger landolás közben szenvedett katasztrófát, héttagú legénysége meghalt.

Weitz összesen 793 órát töltött az űrben. 1994-ben a Johnson Űrközpont igazgatóhelyetteseként vonult nyugdíjba.

Az űrhajós 1932-ben született a pennsylvaniai Erie-ben, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen szerzett diplomát repülőmérnökként 1954-ben. Később a haditengerészetnél szolgált egy rombolón, majd pilótaképzés után, 1956-ban a tengerészet pilótája lett. Számos bevetésen vett részt, Vietnamban is szolgált, mielőtt az űrhajósokhoz csatlakozott.

Előbb a Skylab-programban dolgozott, ahonnan 22 év után szerelt le, azután 51 évesen tért vissza ismét a NASA kötelékébe, ami abban az időben szokatlannak számított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában