Járvány

2020.05.28. 20:47

Elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása

Megtekintette a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) fejlesztett lélegeztetőgép prototípusának gyártási üzemcsarnokát Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön Budapesten.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Pintér Sándor belügyminiszter (j2) és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora (j) a BM Heros Zrt. szűrt levegőjű lélegeztetőgép-összeszerelő sátra előtt 2020. május 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Palkovics László mérföldkőnek nevezte, hogy Magyarországon elindult a BME fejlesztette lélegeztetőgép gyártása, mert ezáltal mint mondta csökkent az ország kiszolgáltatottsága. A koronavírus-járvány elején ugyanis külföldről kellett vásárolni a lélegeztetőgépeket emlékeztetett.

Kiváló teljesítmény tette hozzá , hogy két hónap alatt olyan eszköz készült el, amely alkalmazható a betegek kezelésében.

A miniszter beszélt arról is, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelenleg 24 koronavírussal kapcsolatos projektet finanszíroz hárommilliárd forint értékben. Hamarosan létrejön egy nemzeti laboratórium is, amelyben vírusokkal foglalkoznak majd a szakemberek tette hozzá.

Kásler Miklós kiemelte, hogy

a lélegeztetőgép világszínvonalú, mindent tud, amit az eddigi gépek, az elektronikája pedig további funkciók kiépítését is lehetővé teszi.

Magyarországon jelenleg elegendő a lélegeztetőgépek száma, de nem lehet tudni, hogyan alakul a járványhelyzet a jövőben mondta.

Hozzátette, hogy sok országgal ellentétben a magyar kormány időben, megfelelő intézkedéseket hozott a járvány elleni védekezésért, ez látszik a fertőzöttek és a halottak számán is.

Az eseményhez kapcsolódó sajtóanyag szerint a lélegeztetőgép prototípusát a BME készítette el, a gyártás feltételeit pedig egy állami vállalat, a BM Heros Zrt. teremtette meg. A speciális higiéniai és biztonsági feltételeket igénylő üzemcsarnokot öt hét alatt, mintegy 100 millió forintból alakították ki.

A 450 négyzetméteres üzemrészben a tervek szerint naponta 10 lélegeztetőgép készülhet el.

A szerelőtérbe csak szűrt levegő kerül, az eszközbe szennyeződés a levegő közvetítésével sem juthat be. A dolgozók csak védőfelszerelésben munkavédelmi kapucnis overallban, cipővédő lábzsákban, szájmaszkban, védőszemüvegben és kesztyűben, zsilipajtón keresztül léphetnek be.

A gépeket helyben tesztelik, amelynek során egy órán keresztül műtüdővel járatják őket.

Az új fejlesztésű lélegeztetőgép a betegek kontrollált lélegeztetésén kívül alkalmas részleges légzéstámogatásra is, és megőrzi a beteg saját légzési aktivitását is. A készülék vezérlése bármilyen lélegeztetési program megvalósítására alkalmas.

A készülékhez nem kell specifikus légzőkört használni, a szokványos, takarékos légzőkörökkel működtethető. Újdonsága, hogy a gép garantálja a légzéstérfogatot a légúti nyomások minimalizálásával, az áramlási görbe optimalizálásával írták.

Borítógép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b), Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Pintér Sándor belügyminiszter (j2) és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora (j) a BM Heros Zrt. szűrt levegőjű lélegeztetőgép-összeszerelő sátra előtt 2020. május 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában