Sinaloa-kartell

2021.11.30. 22:40

Elítélték egy mexikói drogbáró feleségét az Egyesült Államokban

Három év börtönre ítélték Joaquin Guzmán, a Köpcös néven ismert bebörtönzött mexikói drogbáró feleségét kedden az Egyesült Államokban, amiért segítette a mexikói Sinaloa drogkartell működését.

A 32 éves Emma Coronel Aispuro már júniusban elismerte bűnösségét a drogkereskedelemmel, pénzmosással és a kartell pénzügyi üzelmeivel kapcsolatos vádpontokban.

Coronel spanyolul szólva a bírósághoz bocsánatot kért és közölte, hogy bánja cselekedeteit.

– Itt állok önök előtt bocsánatért esedezve – mondta.

Az ügyészség négy év börtön és másfél millió dollár pénzbüntetés kiszabását követelte az ügyben eljáró Rudolph Contreras bírótól.

– Míg a vádlott tevékenységének általános következményei jelentősnek mondhatók, addig tényleges szerepe minimális volt. A vádlott lényegében a férjét támogatta – fejtette ki Anthony Nardozzi szövetségi ügyész, miután

Emma Coronel Aispuro vádalkut kötött.

Az ügyész hozzátette, hogy a februárban a virginiai Dulles nemzetközi repülőterén letartóztatott Coronel elfogását követően hamar felelősséget vállalt bűncselekményeiért.

A volt amerikai szépségkirálynő még tinédzserként ment feleségül Guzmánhoz, aki a Sinaloa kartellnek, Mexikó sokáig legnagyobb és legerőszakosabb kábítószer-kereskedő hálózatának volt a vezetője. Coronel az amerikai ügyészséggel kötött vádalku keretében elismerte, hogy 2014-et követően

futárként működött közre a mexikói Altiplano fegyházban raboskodó férje és a Sinaloa kartell között.

Guzmán ezt a kommunikációs csatornát felhasználva készítette elő 2015-ös szökését egy, a cellája zuhanyozófülkéje alatt ásott alagúton keresztül. 2016-ban tartóztatták le ismét Mexikóban és rövid időn belül kiadták őt az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem, emberrablás, gyilkosság és más vádak miatt 2019-ben életfogytiglani börtönre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában