Járvány

2021.06.22. 05:59

Előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat

Kubában előállították az első latin-amerikai koronavírus elleni védőoltásokat, amely komoly hatékonyságot mutatnak a betegség ellen – jelentette be hétfőn a vakcinát kifejlesztő helyi laboratórium.

A tájékoztatás szerint az Abdala névre keresztelt vakcina, amelyet hamarosan engedélyeztetnek,

három adag után mutat 92,28 százalékos hatékonyságot

- közölte a Twitter közösségi oldalon BioCuba állami gyógyszeripari csoport. Az egység része a Géntechnológiai és Biotechnológiai Központnak (CIGB).

Az Abdala a klinikai vizsgálatok utolsó szakaszában van, várhatóan június végén vagy július elején kapja meg a kubai hatóságok hivatalos engedélyét.

A hírt megosztotta Twitter oldalán Miguel Díaz-Canel kubai elnök, aki egyben gratulált a sikerhez. Azt írta, hogy annak az országnak a tudósai, amelyet a járvány két hulláma is sújtott, minden akadályt legyőzve, két nagyon hatékony vakcinát állítottak elő: a Soberana 2-t és az Abdalát.

Néhány nappal korábban, szombaton a Finlay Vakcinák Intézete bejelentette, hogy az engedélyezés előtt álló védőoltása,

a Soberana 2 hatvankét százalékos hatékonyságot mutat a háromadagos vakcina két adagjának beadását követően.

Ez egy „megnyugtató” eredmény, mert számol azokkal a vírusmutánsokkal amelyek a karibi országban már elterjedtek – mondta Vicente Verez, az intézet igazgatója a helyi sajtónak.

Ennek a vakcinának is hamarosan meg kell kapnia a hatósági engedélyt.

A várható engedélyezésük után ezek lesznek az első koronavírus elleni vakcinák, amelyeket Latin-Amerikában fejlesztettek ki és gyártanak, miközben a kutatók többször is elítélték az 1962 óta érvényben lévő és a Trump-kormányzat alatt megerősített amerikai embargó miatt felmerülő nehézségeket.

A kubai kormány célja, hogy augusztusra a 11,2 milliós lakosság hetven százalékát, az év végére pedig a teljes lakosságot beoltják a koronavírus elleni vakcinával.

Kuba az ellene elrendelt gazdasági embargó miatt az 1980-as években kezdett el gyógyszereket kifejleszteni. Az immunizációs programban szereplő tizenhárom vakcinából nyolc helyi gyártású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában