Belpolitika

2021.11.04. 22:25

Előrehozott parlamenti választásokat tűztek ki január 30-ra Portugáliában

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök előrehozott parlamenti választásokat tűzött ki január 30-ra csütörtökön, miután a parlament a múlt héten nem fogadta el António Costa miniszterelnök kisebbségi kormányának 2022-es költségvetését.

„Ilyen helyzetekben a demokráciákban mindig van megoldás, minden dráma és félelem nélkül... a döntést jogát a nép kezébe kell adni” – hangsúlyozta az államfő televízióban közvetített beszédében. „Ez az egyedüli módja annak, hogy a portugálok eldönthessék, mit akarnak a következő években” – tette hozzá.

Mint mondta, a portugálok a költségvetés elfogadását akarják egy olyan időben, amikor az ország a koronavírus-járvány gazdasági hatásaiból lábadozik. Kiemelte, hogy jelen helyzetben nem maradt más választása, mint feloszlatni a parlamentet és választásokat kiírni. Hozzáfűzte, hogy a választási kampány röviddel újév után indul.

Az Aximage közvéleménykutató-cég 803 fő megkérdezésével elvégzett felmérése szerint, amelyet a nap folyamán tettek közzé, a válaszadók 54 százaléka tartotta rossznak előrehozott választások megtartását, s 68 százalékuk gondolta úgy, hogy egyetlen párt sem fog majd többséget szerezni a törvényhozásban.

Egyéb közvélemény-kutatások szerint a balközép szocialisták támogatottsága változatlanul a 2019-es választásokon elért 36 százalék körül mozog, míg az ellenzéki, jobboldali politikát követő Szociáldemokrata Párt a második helyen áll 27 százalékkal. Az egyetlen párt, amely haszonélvezője lehet a voksolásnak, az a jobboldali Chega, amely a harmadik legerősebb parlamenti erővé válhat, bár politikai elemzők szerint csekély a valószínűsége, hogy más pártok koalícióra lépnének vele.

Az államfő tanácsadó testülete, az úgynevezett államtanács szerdán hagyta jóvá az előrehozott választás megtartására vonatkozó javaslatot. A következő választás egyébként csak 2023-ban lenne esedékes.

António Costa miniszterelnök kisebbségi kormányt vezet, és a szocialistáknak csak 108 mandátuma van a 230 fős törvényhozásban. Kisebb baloldali pártok támogatták eddig kívülről, de ezek a költségvetési tervezet ellen szavaztak, és a kormány fő ellenzéke, a Szociáldemokrata Párt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában