lejáratták magukat

2017.12.04. 06:44

Először lesz párton kívüli Mexikóban a hatalmon lévő párt elnökjelöltje

Példátlan döntésre jutott vasárnap Mexikóban a hatalmon lévő és az országban eddig már összesen 75 éven át kormányzó párt vezetőinek többsége: nem maguk közül választanak elnökjelöltet.

A szocialista színezetű Intézményes Forradalmi Párt, a PRI – amely a múlt században hetven éven át kormányozhatott, jelenleg pedig ötödik esztendeje van hatalmon – még sohasem kényszerült ilyen lépésre, ám a korrupció, a gyors infláció, a gyenge gazdasági teljesítmény, a közbiztonság siralmas állapota okán a PRI vezető politikusai jobbnak látták, ha nem maguk közül szemelnek ki elnökjelöltet, hanem inkább „kívülről”. Így a párton kívüli Jose Antonio Meade volt pénzügyminisztert kérték fel, aki elfogadta a megbízatást.

Meade egyébként közel áll a jelenlegi elnök, Enrique Pena Nieto irányvonalához. A bajok ellenére azt mondta a PRI központjában tartott tömeggyűlésen, hogy legjobb a folytonosság. „Nem kell mindent lerombolni, nem kell mindent megváltoztatni, nem kell mindent feltalálni” – hangoztatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában