októberig

2021.05.12. 11:23

Előválasztás: online szavazást ígérnek a baloldali pártok

Tovább folytatódik a színjáték, a baloldal saját szavazóit csapja be.

A baloldali pártelnökök keddi ülésükön úgy döntöttek, hogy lehetővé teszik az előválasztáson mind a személyes, mind az online regisztrációt és szavazást – olvasható az érintettek közös közleményében. Ismert: korábban Fekete-Győr András azzal fenyegetőzött, hogy a Momentum akár távol is maradhat az előválasztástól, ha az online szavazást nem teszik lehetővé – írja a Magyar Nemzet.

A baloldali pártok közös közleménye szerint:

  • A 2021. évi előválasztás első fordulójára 2021. szeptember 18–26-a között, második fordulójára október 4–10-e között kerül sor.
  • A miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetében kétfordulós lesz a választás, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább. A választókerületi jelöltek esetében az első forduló időpontjában egyfordulós szavazás fog dönteni.
  • Ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26-a után kell jeleznie indulási szándékát, valamint augusztus 23-a és szeptember 6-a között meg kell szereznie a megfelelő számú ajánlást (ez a miniszterelnök-jelölt esetében országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltek esetében négyszáz helyi ajánlást jelent).
  • Az előválasztáson azok a 17 évesek is részt vehetnek, akik a 2022-es országgyűlési választásokig betöltik a 18. életévüket.
  • Az előválasztáson az vehet részt jelöltként, aki a jelentkezéssel egyidőben nyilatkozik arról, hogy parlamentbe kerülés esetén melyik párt frakciójához fog csatlakozni a hat közül (illetve a kiválasztott frakciók is megadják a jelöltnek a befogadó nyilatkozatot).
  • Lehetőség lesz mind online, mind személyesen előregisztrálni és szavazni az előválasztáson.
  • „Bár a Fidesz a választási rendszer folyamatos átalakításával gyakorlatilag minden erejével a demokratikus versenyt ássa alá, a kormányváltásra szövetkezett hat párt ezt visszahozza a választók életébe az idén ősszel tartandó előválasztáson. Tudjuk, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni a dolgunkat, de megfogadtuk: mindent megteszünk azért, hogy az előválasztást sikeresen megtartsuk, és az ellenzéki választók elmondhassák a véleményüket – hiszen az előválasztás a demokrácia ünnepe is” – olvasható a közleményben.

    Ismert: noha a baloldal álszent módon a demokrácia ünnepeként emlegeti az előválasztást, arról már most kiderült, hogy csupán porhintés.

    Ehelyett ugyanis a baloldali összefogás szereplői sorra jelentik be, hogy az egyes választókörzetekben nem állítanak riválist olyan jelölttel szemben, aki szerintük a legesélyesebb, azaz a korábbi ígéretekkel szemben nem a választók döntenek a kormánypárti jelöltek kihívóinak a személyéről.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában