büntetés

2017.11.02. 22:30

Előzetes letartóztatásba helyezték a katalán kormány nyolc tagját

A leváltott katalán kormány nyolc volt tagját a spanyol központi büntetőbíróság helyezte előzetes letartóztatásba csütörtökön Madridban, a Belgiumban tartózkodó Carles Puigdemont leváltott elnök ellen pedig kiadták a körözést.

A bíróság a letartóztatást azzal indokolta, hogy fennáll a szökés, a bűnismétlés és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye.

A bírósági tárgyalásról egyenesen öt különböző börtönbe szállították a katalán politikusokat: Oriol Junqueras, volt elnök-helyettest, továbbá Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borras, Joaquin Forn, Raül Romeva, Carles Mundó, Dolors Bassa volt tanácsosokat. A bíró egy kilencedik kormánytag, Santi Vila esetében 50 ezer euró (15,5 millió forint) óvadékot állapított meg, amelynek ellenében szabadlábon védekezhet.

José Manuel Maza spanyol állami főügyész hétfőn kezdeményezte büntetőeljárás megindítását lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt a volt katalán kormány, valamint a katalán parlament elnökségének tagjai ellen.

„Döntéseikkel és tetteikkel az elmúlt két év során intézményi válságot idéztek elő, amely a függetlenség egyoldalú kinyilvánításában tetőzött, az alkotmány teljes semmibevételével, október 27-én”

– hangoztatta a főügyész.

A letartóztatásokról szóló döntés ellen tüntetés kezdődött több katalán városban kora este. Barcelonában a parlament épületénél gyűlt össze nagy tömeg, amely a „politikai foglyok szabadon bocsátását” követeli. Csakúgy mint Lleidában és Gironában.

„Katalónia legitim kormányát bebörtönözték az elveikért és amiért hű maradt a parlament által elfogadott megbízatásához”

– írta a Twitter-oldalán a bírósági döntést követően Carles Puigdemont.

A bebörtönzöttek szabadon engedésére szólított fel rendkívüli sajtótájékoztatóján Ada Colau, Barcelona polgármestere is, aki aránytalannak nevezte a bírói döntést, amit egyúttal támadásnak tart a katalán intézmények és az állam demokratikus alapelvei ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában