Nem lehet hinni neki

2021.12.08. 07:45

Elterelés Karácsony ígérete a Szalamandra-völgy védelméről

A budaligeti Szalamandra-völgy megmentéséről szóló Karácsony-bejegyzés valójában csak elterelés a Mocsárosdűlő ügyéről – mondta Bús Balázs óbudai önkormányzati képviselő. Gór Csaba II. kerületi frakcióvezető jó kezdeményezésnek tartja a védetté nyilvánítást, ám a főpolgármester szavahihetőségét kétségbe vonja.

Karácsony Gergely elterelné a figyelmet a Mocsárosdűlő ügyéről, a főváros továbbra is úgy tesz, mintha nem lenne része 268 ezer négyzetméter, amit lakóparképítésre kijelöltek

– reagált a Magyar Nemzetnek Bús Balázs óbudai önkormányzati képviselő a főpolgármester bejegyzésére. Karácsony Gergely a napokban azt írta: „Védett területté fogjuk nyilvánítani a »Szalamandra-völgyet«, a Budaliget és Solymár közötti utolsó még be nem épített keskeny erdőt!” – Nem a Mocsárosdűlő, hanem a II. kerületi Szalamandra-völgy néz szembe a beépítés veszélyével, egy hetvenéves bükkerdő tele védett állattal – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely.

– A Mocsárosdűlőn az ég világon semmit nem védtek meg, ugyanis az a változtatási tilalom van érvényben, amit én rendeltem el. Az egész terület idáig zöld volt, és azt látjuk, hogy csak 650 ezer négyzetméter megvédéséről beszél a Mocsárosdűlőről, amely a kétharmada a teljes területnek

– fejtette ki Bús Balázs. Emlékeztetett arra, hogy az óbudai Fidesz-frakció hetekkel ezelőtt benyújtotta a Mocsárosdűlő megvédésére irányuló előterjesztést. Ezután Szkaliczki Tünde momentumos frakcióvezető – zavaros politikai okokra hivatkozva – kezdeményezte, hogy vegyék le napirendről az ügyet, amelyet megszavazott a többség.

Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz frakcióvezetője jó kezdeményezésnek tartja a Szalamandra-völgy megvédését.

– Azonban a Mocsárosdűlő-ügyet tekintve Karácsony Gergely szavahihetősége hagy kívánnivalót maga után

– jegyezte meg az önkormányzati képviselő, aki Őrsi Gergely II. kerületi polgármester javaslatára a védett területté nyilvánítást támogatja. – Legutóbb áprilisban foglalkoztam az üggyel, amikor arról kaptam lakossági bejelentést, hogy fakitermelés kezdődött annak a területnek a közelében, ahol a foltos szalamandra kolónia lakik. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen derítettük fel, hogy nem fenyegeti veszély a Budai Tájvédelmi Körzet határán, Solymár és Budapest között élő, különleges, kétszázötven-háromszáz példányt számláló fajt – fejtette ki Gór Csaba, aki reméli: ez a fővárosi kezdeményezés jobban sikerül, mint a Mocsárosdűlő esetében, ahol a baloldal előbb megígérte, hogy semmi sem épülhet, majd egy hangfelvétel lebuktatta a párbeszédes mutyit.

Mint ismert, egy friss Anonymus-hangfelvételen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy a védett területen több százezer négyzetméteren ingatlan épülhetne, az építési szabályzatot pedig a befektetők érdekeihez igazítanák. A területet akkor is beépítenék, ha ez helyi ellenállásba ütközne – hangzott el.

Borítókép: Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában