Vitatható döntés

2019.06.27. 12:42

Engedélyezhetik Szerbiában a béranyaságot

Évente mintegy háromszázezer nő nem tud természetes úton teherbe esni, de így, bár szigorú feltételekkel, de lehetőségük lesz gyermeket vállalni.

A készülőben levő új szerb Polgári törvénykönyv a bejelentések szerint több, a szerb társadalomban még tabunak számító területet rendez majd: legalizálja a melegházasságot, az eutanáziát és bevezeti a béranya intézményét, amelyért legálisan 8-15 ezer eurót lehet majd fizetni – írja a V4 Hírűgynökség.

A béranyaság intézménye felkapott témává vált Szerbiában, ami megosztja a polgárokat, de a nemkormányzati szervezeteket és a szakértőket is. A meddő pároknak eddig a mesterséges megtermékenyítésre vagy az örökbefogadásra volt lehetőségük.

Amennyiben a szerb parlament elfogadja az új Polgári törvénykönyv vonatkozó rendelkezését, a béranyaság lehetősége is megnyílik a gyermekáldásra váró párok számára, szigorú feltételekkel, szerződéses alapon. Szerbiában évente mintegy háromszázezer nő nem tud természetes úton teherbe esni, míg ötezerből egy anyaméh nélkül születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában