figyelmeztetés

2018.10.17. 20:28

ENSZ-főtitkár: a klímaváltozás további háborúkhoz vezethet

Guterres arra bátorította az országokat, hogy alakítsák át az együttműködés elemévé a természeti erőforrásokat.

A klímaváltozás következtében megnőhet a természeti erőforrások feletti ellenőrzésért vívott konfliktusok száma – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) felszólalva.

„A természeti erőforrások kiaknázása vagy az értük folytatott versengés erőszakos konfliktusokhoz vezethet. Ennek megakadályozása, kezelése és megoldása napjaink egyik legnagyobb és egyre inkább növekvő kihívását jelenti” – fogalmazott Guterres.

Az ENSZ tanulmányai szerint az elmúlt 60 év belső fegyveres konfliktusainak több mint 40 százaléka összefüggött a természeti erőforrásokkal.

„Az éghajlatváltozás növekvő hatása minden régióban nyilvánvaló, az ezzel járó kockázatok pedig csak nőni fognak”

– vélekedett az ENSZ-főtitkár.

Guterres ezért arra bátorította az országokat, hogy alakítsák át az együttműködés elemévé a természeti erőforrásokat, példaként említve több, folyamatban lévő projektet világszerte. Ezek között utalt a Bolívia és Peru közötti együttműködésre a Titicaca-tó területén vagy a Spanyolország és Portugália közötti vízgazdálkodási megállapodásokra

Az ENSZ-főtitkár egy vita keretében osztotta meg véleményét a BT ülésén, amelyen a természeti erőforrásokért folytatott harcnak a fegyveres konfliktusokban betöltött vezető szerepéről volt szó. Az ülést a BT soros elnöki tisztségét októberben betöltő Bolívia kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában