influenza

2018.11.07. 14:24

Érdemes beoltatni magunkat

A 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás – mondta Szlávik János infektológus főorvos.

Az influenza elleni oltás körülbelül 60-70 százalékos védettséget ad, de a beoltottaknál a betegség súlyos szövődményei nem alakulnak ki – tette hozzá a Szent László Kórház főorvosa az M1 csatornán szerdán.

Kiemelte:

a jelenlegi jó idő nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, így valószínűleg később indul majd a járvány.

Az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már lesznek megbetegedések, a járvány általában januárban kezdődik, és időjárástól függően elhúzódhat márciusig vagy áprilisig is – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta:

tévhit, hogy megfelelő vitaminbevitellel megelőzhető az influenza, valódi védettséget csak a védőoltás ad.

A főorvos kitért arra is, hogy még mindig kevesen kérnek, pedig sokaknak jár a védőoltás, ide tartoznak a kisgyerekek is, akik 3 éves korig kiemelten fogékonyak az influenzára, amely esetükben gyakorta szövődményekkel – elsősorban középfül-, illetve tüdőgyulladással – jár.

Borítókép: illusztráció

Shutterstock / oxyzay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában