támadás

2021.04.15. 05:51

Eritreai katonák civileket lőttek agyon egy tigréi városban

Legalább kilenc embert megöltek, tucatnyit pedig megsebesítettek.

Eritreai katonák civilekre nyitottak tüzet Etiópiában, egy tigréi városban, és megöltek legalább kilenc embert, tucatnyit pedig megsebesítettek – adta hírül a helyi kormányzat.

Az eset még hétfőn történt, a Reuters hírügynökség szerdán jelentette.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet két szemtanút idézve arról számolt be, hogy eritreai katonák két teherautóról tüzet nyitottak emberekre Adwa városának főútján, és az etiópiai katonaság közbelépése akadályozta meg, hogy még több lakossal végezzenek.

Tigré Etiópia északi szövetségi állama, amely északon határos Eritreával.

A Reuters érdeklődésére az eritreai kormányhivatal szóvivője azt mondta, hogy feltehetően a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) emberei voltak az elkövetők eritreai katonai egyenruhába bújva.

Az incidens arra utal, hogy még mindig vannak szép számmal eritreai katonák Tigré tartományban, jóllehet kivonásuk már április 4-én megkezdődött – legalábbis az etióp kormány közlése szerint.

Az etióp hadsereg november elején offenzívát indított a térséget korábban uraló TPLF ellen, amelyet felkeléssel vádolt. Ezrek haltak meg, százezrek menekültek el otthonaikból a harcok és légicsapások miatt.

Abij Ahmed etióp kormányfő március végén elismerte, hogy atrocitások történtek Tigré tartományban, és első ízben ismerte el azt is, hogy eritreai katonák is az ország területére léptek. A kormányfő szerint az eritreai katonák azonban nem bocsátkoztak harcokba, mindössze a határ menti térséget felügyelték.

Elemzők szerint az eritreai csapatokat feltehetően az etióp kormányfő hívta be titokban Tigrébe az etióp hadsereg támogatására.

Jogvédők súlyos jogsértések elkövetésével vádolták az eritreai katonákat. Az egyik beszámoló szerint novemberben több mint száz embert gyilkoltak meg Akszúmban, és háborús bűncselekményekről, tömeges nemi erőszakról, fosztogatásokról is érkeztek beszámolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában