katasztrófa

2021.01.24. 12:37

Erős földrengés volt az Antarktiszhoz tartozó Déli-Shetland-szigeteknél

Erős földrengés volt szombat este az Antarktiszhoz tartozó Déli-Shetland-szigeteknél, közel Chile legnagyobb antarktiszi bázisához, az Eduardo Freihez. A hetes erősségű rengésről úgy ítélte meg a chilei belügyminisztérium, hogy szökőárat válthat ki, ezért elrendelték a bázis és a mellette lévő falu, Villa Las Estrellas kiürítését. Néhány órával később feloldották a szökőárriadót.

A rengés közép-európai idő szerint vasárnap hajnali fél egykor történt, középpontja pedig a chilei bázistól 210 kilométerrel keletre a tengeren, tíz kilométeres mélységben volt – közölte a chilei katasztrófavédelmi hivatal.

A György Király-szigeten létesült bázis a chilei légierőé, és 1230 kilométerrel délre van a dél-amerikai kontinenstől. Villa Las Estrellas faluban van egy kórház, egy iskola, egy bank, egy kis áruház, egy postahivatal és egy kápolna. Nyáron legfeljebb 150 ember tartózkodik a területen, télen körülbelül 80.

A katasztrófavédelem közölte, hogy

az Eduardo Frei bázisról és a faluból ideiglenesen elszállították az ott tartózkodó 80 embert, valamint további összesen 81 chileit három másik, kisebb bázisról (O'Higgins, Fildes és Prat), valamint kiürítettek öt külföldi bázist is, de azt nem említették a hatóságok, hogy ezek mely országokhoz tartoznak, és hogy hány emberről van szó.

Mintegy félórával az erős rengés után, attól függetlenül volt egy másik földmozgás is, 5,9-es erősségű Chile fővárosától, Santiagótól 14 kilométerre, 122 kilométeres mélységben. A katasztrófavédelem először emiatt is szökőárriadót rendelt el, de nem sokkal később közölte, hogy ez téves volt. A hatóságok azt mondták utána, hogy ennek a rengésnek egyelőre semmilyen hatását nem észlelték.

Chile a világ egyik legföldrengésveszélyesebb országa: 2010-ben Concepción városban volt egy 8,8-es erősségű rengés, amely több mint ötszáz ember halálát okozta, és hatvan évvel ezelőtt Chile szenvedte el a valaha mért legsúlyosabb földrengést, 9,6-es erősségűt, az ország déli részén lévő Valdivia városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában