pénzmosás

2018.05.25. 15:03

Eurómilliárdokat mostak tisztára észt bankokon keresztül

Több mint 11 milliárd eurót (3 ezer 521 milliárd forintot) mostak tisztára észtországi bankokon keresztül - közölte pénteken az észt rendőrség.

A pénzmosást 2012 és 2016 között végezték, mintegy 7,3 milliárd eurót (2 ezer 336 milliárd forintot) nem helyi lakosok bankszámláin keresztül – közölte a rendőrség.

A pénzmosási ügyletek szálai Oroszországba, Moldovába és Azerbajdzsánba vezetnek. A 7,3 milliárd eurós pénzmosást orosz részvények és kötvények eladásán keresztül végezték.

A bűncselekmény felismerésének fényében több észt és lett bank is kénytelen volt bezárni – írta a hírt jelentő Reuters brit hírügynökség.

A rendőrség közlése szerint amikor Észtország korlátozásokat vezettek be az orosz pénzügyi rendszerrel szemben, az orosz vagyoneszközöket nem-rezidensek észtországi bankszámláira utalták, hogy onnan likvidálják a pénzeket azt észt pénzügyi rendszeren keresztül.

Észtország pénzügyi hatósága közölte: csak 2012-ben 7,3 milliárd euró értékű orosz értékpapírokat utalták át több tucat joghatóságnak, illetve több ezer, különböző profilú vállalatnak.

A balti állam gazdaságának mérete ez évben csupán 17,9 milliárd euró (5 ezer 727 milliárd forint) volt.

Az észt rendőrség figyelmeztetett: további pénzmosási kísérletekre lehet számítani annak fényében, hogy várhatóan több bank is bezár az idén Oroszországban.

A lett hatóságok csütörtökön közölték: ahogy a balti államok fellépnek a nem-rezidens bankszámlákkal, a jövőben kétséges eredetű vagy illegális vagyoneszközök beáramlására lehet számítani más Európai Uniós országokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában