Ország-világ

2020.06.20. 09:55

Évente ezer nőt kényszerítenek az iszlám hitre térni Pakisztánban

Habár Pakisztán is aláírta az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, a vallási pártok miatt nem születhetett meg az a törvény, amely büntetné azokat, akik a vallásuk megváltoztatására kényszerítik a nőket. Ha pedig egy muszlim férfi nem kényszeríti erre a felségét, kiközösítik és hitetlennek nevezik.

Tavaly ezer nem muszlim nőt kényszerítettek hitének elhagyására és az iszlám vállalására Pakisztánban a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság (HRCP) jelentése szerint. Közöttük hinduk és keresztények egyaránt voltak annak ellenére, hogy Pakisztán aláírta az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, amely magában foglalja a vallás szabad megválasztásának a jogát, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy senkit sem szabad erőszakkal a saját vallásának megváltoztatására kényszeríteni – írja a V4NA hírügynökség.

Ennek ellenére 2016 és 2019 között két törvényjavaslatot is elutasított a parlament. Ezek közül az egyik az erőszakkal térítő személyeket büntette volna. A nagy arányú hindu lakossággal rendelkező Szindh tartomány közgyűlése is egyhangúlag elfogadta a törvényjavaslatot, a vallási pártok azonban ellenálltak, és azzal fenyegetőztek, hogy többé nem vesznek részt a közgyűlésben, ha a kormányzó azt jóváhagyja. Így a kormányzó megtagadta a törvényjavaslat aláírását.

A tiltakozásban fontos szerepe volt Pir Mian Abdul Khaliq (Mian Mithu) vallási vezetőnek, akiről köztudott, hogy támogatja a fiatalkorú hindu lányok kényszerítését vallásuk megváltoztatására. Szerinte és pártja szerint azokat a lányokat nem kényszerítették semmire, hanem muzulmán férfiakba szerettek, és önként tértek át az iszlámra.

A muszlim Hassznain Dzsamilt évek óta folyamatosan támadások érik, mert felesége és kisfia keresztény
Fotó: V4NA

Ami a keresztény nők helyzetét illeti, talán tipikusnak nevezhető Gonila Hassznain újságírónő története, aki muszlim férfihoz ment hozzá, és fia, Ábrahám, az apa hozzájárulásával szintén keresztény lett. Ám amikor ez kitudódott, az asszonyt rendszeresen életveszélyes fenyegetések érték, a férjét pedig azzal támadták meg, hogy elhagyta a hitét. A családfőt puhánynak csúfolták, mert muszlimként eltűri, hogy a felesége keresztény maradjon. Dicséretére váljék, hogy Hassznain Dzsamil már öt éve tűri a támadásokat, mert szilárdan meg van győződve arról, hogy Isten mindenkit egyenlőnek teremtett, és minden ember tiszteletet érdemel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában