22°
31°
15°
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Ezekről a kérdésekről egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

A magyar államfő először találkozott az elnöki tisztséget egy hónapja betöltő kollégájával.

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke csütörtökön Budapesten, a Sándor-palotában.

Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van.

„Legfőképp azért, hogy a következő generációknak ne okozzunk megoldhatatlan problémát”

– mondta.

A magyar köztársasági elnök kitért arra is, hogy a vízbázisok megőrzése legalább olyan fontos, mint a klímavédelem. Nagy figyelemmel kíséri azt a Szlovákiában fél éve hatályba lépett törvényt, amely alkotmányos védelmet biztosít az ottani vízbázisnak – tette hozzá.

Kiemelte, szintén megegyezett az álláspontjuk arról, hogy mindegyik országnak önállóan kell meghatároznia az energiapolitikáját, az atomenergia pedig nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesítéséhez.

A magyar államfő tájékoztatása alapján a migráció kérdésében egyetértettek abban, hogy Európa külső határait meg kell védeni, a kötelező kvóta pedig helytelen, nem támogatható.

Áder János közölte, mindketten úgy vélik, a migráció ügyében a prevenció a legfontosabb, vagyis az, ha megelőzik a migráció kialakulásának okait.

Ehhez a támogatásokat, segélyeket azokra a helyekre kell eljuttatni, ahol a rászorulók vannak, és így ők nem kelnek majd útra – fejtette ki.

Megjegyezte, azokon a területeken, „ahol a baj már megtörtént” – így például a hosszú ideje polgárháború sújtotta Szíriában -, a károk elhárítására van szükség. Ez pedig csak széles körű nemzetközi összefogással lehet sikeres, az Európai Unió mellett más országoknak is hozzá kell járulniuk a helyreállításhoz – tette hozzá.

Zuzana Caputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”.

A szlovák államfő kitért arra is, hogy a visegrádi négyek együttműködésének akkor lehet értelme, ha nem elégednek meg regionális érdekek védelmével, hanem megjelenítenek olyan értékeket is, mint a jogállamiság, a demokrácia és a szabadság. Azért is fontos ez, hogy „ne úgy tekintsenek ránk, mint akik az Európai Uniót meggyengítik, illetve bomlasztják” – mondta.

Zuzana Caputová elmondta, az együttműködés egyik legígéretesebb gyakorlati lehetőségét az ipari automatizáció és a robotizáció területén látja, amelynek Európa számára is pozitív hozadéka lehet.

A szlovák köztársasági elnök sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európai Unió vezetői közül első alkalommal nem kerül ki senki a visegrádi országokból. Ezen országokat biztosan összekapcsolja, hogy polgáraik kedvezően értékelik az uniós tagságot – mondta.

Hangsúlyozta továbbá, amennyiben Szlovákia dolgai mostanában jól alakulnak, az jelentős mértékben az európai integrációnak köszönhető és nem a „kizárólagos nemzetállamisághoz” történő visszatérésnek.

Zuzana Caputová közölte, délután Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat, majd fejet hajt Göncz Árpád egykori köztársasági elnök sírja előtt. A volt államfőről azt mondta, olyan ember volt, aki megtestesítette a szabadság és a demokrácia értékeit.

A szlovák államfő kérdésre válaszolva üdvözölte, hogy a német Ursula von der Leyen lesz az Európai Bizottság új elnöke.

Áder János ugyanerről azt mondta, teljes mellszélességgel támogatni tudja a bizottság új vezetőjét, amennyiben Magyarországnak és Szlovákiának is segítséget nyújt az atomerőművi kapacitások bővítéséhez, az ezt ellenző Ausztriával szemben.

A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta, Magyarország biztosan teljesíteni fogja 2030-ra tett klímavállalásait. Emellett reális várakozás az is, hogy a magyar villamosáram-termelés több mint 90 százaléka széndioxid-mentessé válik erre az időpontra, amennyiben elkészül a két új paksi atomreaktorblokk és a naperőművi kapacitások évenkénti megduplázódása is folytatódik – tette hozzá.

Zuzana Caputová megjegyezte, Szlovákia felvállalta a klímasemlegesség elérését 2050-ig, továbbá arra is ígéretet tett, hogy 2023-ig leállítja a szén bárminemű felhasználását.

Áder János újabb kérdésre rendkívül baráti hangulatúnak nevezte a találkozót, majd elmondta, lehet, hogy a jövőben lesznek véleménykülönbségek szlovák kollégájával, de ez biztosan nem fogja ellehetetleníteni a kétoldalú, illetve a visegrádi együttműködést.

Hasonlóan vélekedett erről Zuzana Caputová is, hangsúlyozva, partnerek között természetes, sőt kívánatos is a vélemények különbözősége. Kölcsönös tisztelet mellett azonban az eltérő álláspontok nem lehetnek az együttműködés akadályai – tette hozzá.

Zuzana Caputová az erre vonatkozó kérdésre reagálva hazugságnak nevezte azokat a magyar sajtóban megjelent állításokat, hogy Soros György ügynöke lenne.

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák elnök és Áder János köztársasági elnök kezet fog a Sándor-palotában tartott sajtótájékoztatójukon 2019. július 11-én

Hozzászólások

harmadik alkalommal
Tóth Gábor
Körbekerekezték a Balatont
Felkészülési mérkőzés / 48 perce
Egygólos siker – A hajrában fordított a Haladás
Felkészülési labdarúgó-mérkőzésen a Szombathelyi Haladás egy góllal legyőzte a Kaposvárt.
Gyász
"Előttünk az arcod, szívünkben emléked. Amíg élünk, nem feledünk téged." Fájó szívvel emlékezünk TÓTH LÁSZLÓ halálának 4. évfodrulóján. Szerető családod
"Nélküled szomorú, üres a ház, a családból hiányzik egy fénysugár. Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem hagytál el minket, csak álmodni mentél." Fájó szívvel emlékezünk IVÁN JÓZSEF halálának 2. évfordulóján. Szerető családja
"Úgy voltál jó, ahogy voltál, csak még lennél, csak még volnál..." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KOVÁCS ERNŐ életének 70. évében örökre itt hagyott bennünket. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2019. július 20-án, szombaton 13.30-kor lesz a sajtoskáli temetőben. Gyászmise a temetés napján 13 órakor a római katolikus templomban lesz. Tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
"Van egy út, melynek kapuját őrzi a bánat, Könnyű ide bejutni, de nincs kijárat. Csak a szél hangja töri meg a temető csendjét, Szívünkbe bekúszik egy-egy borús emlék. Te voltál az életünk, az álmunk, Te voltál minden boldogságunk. Amíg élünk örökké szeretünk, Hiányzol nagyon, soha nem feledünk." Fájó szívvel emlékezünk VARGA JÓZSEFNÉ szül. Végh Mária halálának 6. évfordulójára. Hálás szívvel köszönjük mindenkinek, aki a szeretet virágait a sírjára a mai napig elhelyezik. Külön köszönjük a volt osztálytársaknak az érettségi találkozón történt megemlékezést. Bánatos édesanyja és férje
"Minden mosolyod, mozdulatod, szavad Őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld..." (József Attila) Leánya Katalin fájdalommal, a földi lét végességébe belenyugodva tudatja, hogy szeretett édesanyja TAKÁCS ERZSÉBET nyug. MÁV főintéző 2019. július 5-én életének 103. évében elhunyt. Hamvait 2019. július 16-án szűk családi, baráti körben helyeztük örök nyugalomba a szombathelyi Jáki úti temetőben. Hálás szívvel köszönöm meg kedves rokonaink, barátaink, lakótársaink és ismerőseink felénk áradó szeretetét és együttérzését, azt, hogy a legnehezebb időszakban mellettem álltak, jó szívvel segítettek, elkísérték őt utolsó útjára, sírját gyönyörű virágokkal borították. Emlékét őrizve szívünkben él tovább
"Valami dal szól, messze, tiszta, Nyugalmas, mint az orgona; A por hadd hulljon porba vissza S a dal hadd szárnyaljon tova!" (Juhász Gyula) Bánattal teli szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY LÁSZLÓNÉ szül. Lakics Ilona tanítónő életének 83. évében, türelemmel viselt betegség után örökre megpihent. Hamvaitól 2019. július 22-én, hétfőn a 12.15 órai gyászmisét követően 13 órakor a püspökmolnári temetőben búcsúzunk. A gyászoló család, Püspökmolnári, Szombathely
Tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk és testvérem HORVÁTH ISTVÁNNÉ szül. Török Éva hosszan tartó súlyos betegség után, életének 76. évében megpihent. Végső nyugalomra helyezése 2019. július 22-én, hétfőn a 10.15-kor kezdődő gyászmisét követően 11 órakor lesz a csempeszkopácsi temetőben. A gyászoló család
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom Örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GAÁL JÓZSEF a FALCO nyugdíjasa életének 73. évében megpihent. Szeretett halottunk végső nyugalomra helyezése július 22-én hétfőn 14.30-kor lesz a gyöngyöshermáni temetőben. Gyászmise előtte 13.30-kor a szentkirályi templomban. A személyes részvétnyilvánítás mellőzését kérjük a temetőben. Gyászolják: szerető felesége, fiai és unokái
"Nem az a fájdalom amelytől könnyes a szem, hanem amit szívünkben hordunk némán, csendesen." Megrendülve, de szeretetben megerősödve tudatjuk, hogy PÁTERNOSZTER JENŐ megtért Teremtőjéhez. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2019. július 23-án, kedden 11 órakor lesz a Győri-Nádorvárosi Köztemető régi ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó elkísérik. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédink ARADI JÓZSEFNÉ elhunytával bánatunkban osztoztak. Gyászoló családja
"Fogtuk a kezedet, úgy zokogtunk Érted, Hittük, hogy erőnk visszatart majd Téged. Nem leszel magányos, odafönn már várnak, Öleld meg helyettünk az Édesanyánkat." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KONTÓ JÓZSEF életének 86. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 22-én, hétfőn 13.30 órakor lesz a Sárvári Városi Temetőben. Tisztelettel kérjük, hogy a részvétnyilvánítást mellőzni szíveskedjenek. A gyászoló család Sárvár, Sótony
"Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖZV. HUBER ERNŐNÉ 89 éves korában elhunyt. Temetése 2019. 07. 23-án 15 órakor lesz a körmendi temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család Szombathely, Körmend, Nemesrempehollós
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HERMAN JÓZSEF életének 73. évében 2019. július 12-én elhunyt. Temetés előtti búcsúztatója július 22-én, hétfőn 12.30-kor lesz Szombathelyen, a zanati temetőben. Végső nyughelyére a tófalui temetőben július 23-án 15 órakor helyezzük katolikus szertartás szerint. A gyászoló család
"Öleld magadhoz helyettünk is őt Uram, És adj nekünk vigaszt!" Megtört szívvel tudatjuk, hogy CSEJTEI ZSIGMONDNÉ szül. Horváth Irma 2019. július 16-án, életének 94. évében örökre megpihent. Szeretett halottunktól 2019. július 19-én, pénteken a 12 órai gyászmisét követően 13 órakor a dömötöri temetőben veszünk végső búcsút. Emléke szívünkben örökké él! Gyászoló családja
"Hiányodat feldolgozni nem lehet, Csak megpróbálni élni nélküled." Szívünk örök fájdalmával emlékezünk KALMÁR ISTVÁNNÉ szül. Geosits Johanna halálának 4. évfordulóján. Szerettei
"Fojtogató csend, porrá zúzott könnycsepp. Telő hold fényénél üvöltő emlékek. Kérlek gyermekem, nyújtsd felém a kezed, Csak mégegyszer halljam dobogó szíved... Csendes a temető, nem jön felelet. Arcomat mossák a keserű könnyek. Hideg sírköveden kezem pihentetem, Itt vagyok gyermekem, rád emlékezem.! Fájó szívvel emlékezünk CSABAI ISTVÁN halálának 3 évfordulóján. Szerető édesanyád, nővéred és családja
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok nézzetek az égre." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NÉMETH MIHÁLYNÉ szül.: Pados Elvira 68 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. július 23-án, kedden 11 órakor lesz a Jáki úti temetőben, előtte gyászmise 9.45-kor a kámoni Krisztus Király templomban. Kérjük, hogy egy szál virággal fejezzék ki tiszteletüket. A gyászoló család
"Az élet múlik, de az emlékek élnek, S míg élünk őrizzük őket." Fájó szívvel emlékezünk MÁNDLI JÓZSEF halálának 5. évfordulóján MÁNDLI JÓZSEFNÉ szül. Dankovics Anna halálának 9. évfordulóján Szerető családjuk
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, szorgalom és munka volt az egész életed. Elfeledni téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy AGG LÁSZLÓ nádasdi lakos életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Temetése 2019. július 18-án 16 órakor lesz a nádasdi temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló élettársa, nevelt fia családjával, nővére, keresztlánya
"Az élet elmúlik, de az emlékek élnek, S míg élünk őrizzük őket." Fájó szívvel emlékezem édesapám SIPOS SÁNDOR halálának 1. évfordulóján. Lánya Hugi
Baleset / 54 perce
Felborult egy Suzuki Csepreg közelében
Horváth Balázs
siker / 59 perce
Parádés vívással lett világbajnok Siklósi Gergely
Rendezvénysorozat / 1 órája
Közeleg az ostrom Kőszegen
Nemes Judit
különleges hang / 1 órája
A vakaródzó nőstény orángután kölyke tudja a dolgát
Szép nyári napok a szentélynél / 1 órája
Olasz áriákkal indít az Iseumi Játékok
Budai Dávid
Utazzon velünk / 1 órája
A játék nyertesei szerkesztőségünkben vehették át a nyereményeket
Lakosi Gabriella