katasztrófa

2019.10.25. 08:10

Ezrek menekülnek a tűzvész elől Észak-Kaliforniában

Több mint 200 ezren maradtak áram nélkül San Francisco környékén, ahol a szárazság miatt ismét tűzvészek pusztítanak.

Santa Clarita, 2019. október 25. Erdõtûzben égõ gyárban tûzoltók a kaliforniai Santa Clarita környékén 2019. október 24-én. Az Észak-Kaliforniában és Los Angeles környékén pusztító erdõtüzek miatt az áramszolgáltatást sok térségben lekapcsolták attól tartva, hogy a viharos szél fákat dönthet vagy száraz leveleket fújhat a villanyvezetékekre, és ez további tüzeket gerjeszthet

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Etienne Laurent

A tűzvész San Franciscótól mintegy 120 kilométernyire északra pusztít, amerikai sajtójelentések szerint egyelőre megállíthatatlannak tűnik.

A lángok ráadásul az erős széllökések miatt rendkívül gyorsan terjednek tovább.

Geyserville városka valamennyi lakójának elrendelték, hogy hagyja el otthonát, a 900 lelkes település várhatóan porig ég majd.

Hasonlóan ingatlanjaik kiürítésére szólították fel a közeli Healdsburg városban élőket.

A Pacific Gas&Electric áramszolgáltató vállalat már korábban leállította az áramszolgáltatást 15 kaliforniai megyében. Az indok: a száraz hőségben könnyen szikrát vethet egy transzformátorállomás.

A PG&E azonban nemcsak a déli tagállam északi vidékein, hanem Los Angelesben és környékén is felfüggesztette a szolgáltatást. Helyi idő szerint csütörtök este több mint 300 ezer fogyasztónál zárták el – elővigyázatosságból – az áramot.

Négy héten belül egyébként ez a negyedik alkalom, hogy a cég felfüggesztette a szolgáltatást. Október elején például több mint 700 ezer fogyasztónál kapcsolták le – előzetes bejelentés után – az áramot.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy

a 2017-es nagy tűzvészek után a PG&E ellen perek egész sora indult, mert a karbantartás hiánya miatt berendezéseinek komoly szerepük volt a tüzek fellobbanásában.

A több milliárd dolláros kárigények miatt a vállalat csődeljárást kért, de mivel Észak-Kaliforniában monopolhelyzetben van, változatlanul működik.

A cég az újabb kártérítési perek elkerülése végett ahhoz a stratégiához folyamodott, hogy magas hőmérséklet és erős szél előrejelzésekor előzetes bejelentés után felfüggeszti a szolgáltatást.

A meteorológusok szerint a hét végéig nem enyhül a szárazság, Los Angeles környékén pedig óránkénti 90-110 kilométeresre erősödik majd a szél sebessége.

Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója csütörtökön bejelentette: a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivataltól (FEMA) Kalifornia külön összeget kapott a mostani tűzvészek elleni küzdelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában