kozmosz

2019.02.07. 10:47

Február 22-én landol a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2 japán űrszonda

Szeptemberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott két kutatórobotot.

Február 22-re tervezik a Hajabusza-2 japán űrszonda landolását a Ryugu kisbolygón – közölte a japán űrkutatási hivatal, a JAXA.

Kijelöltük a landolási pontot, és meghatároztuk, miként megy végbe a landolás, minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a feladatot hibátlanul teljesítsük – közölte Cuda Juicsi, a Jaxa projektmenedzsere.

A japán űrkutatási hivatal októberben néhány hónappal elhalasztotta az űrszonda landolását, mert a kisbolygó felszíne a vártnál göröngyösebb, és nehéz volt megfelelő leszállóhelyet találni. A hosszú halasztás másik oka az volt, novemberben és decemberben megszűnt a kapcsolat a Hajabusza-2-vel, mert a Nap túloldalán volt.

Csillagászok szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer hajnalán formálódhatott, így olyan szerves anyagot tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárulhattak, így többet megtudhatunk az élet keletkezéséről.

A 2014-ben felbocsátott űrszonda három és fél éves utazás után, júniusban érkezett a földközeli kisbolygóhoz, és jelenleg mintegy 20 kilométeres távolságban kering körülötte.

Az űrszonda szeptemberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott két kutatórobotot, október elején pedig egy további leszállóegységet, a Mascotot, és a tervek szerint maga is többször leszáll a mintegy 900 méter átmérőjű égitestre, hogy kőzet- és talajmintákat gyűjtsön.

A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba. A roverek felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet. A német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében zárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában