Jemeni polgárháború

2019.11.05. 19:47

Fegyverszünetet kötött a kormány és a déli szakadárok

A megállapodás célja a két fél között hónapok óta tartó harcok leállítása, de politikai feltételeket is tartalmaz.

Általános fegyverszüneti megállapodást kötött kedden Rijádban a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a dél-jemeni szakadár lázadók, ennek az úgynevezett rijádi megállapodásnak hatalommegosztási megállapodás is része – jelentette az al-Arabíja szaúdi tévé, amely egyenesben közvetítette az aláírási ceremóniát.

Az ünnepségen jelen volt Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös, Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök és Mohamed bin Zájid Ál Nahajan emírségekbeli trónörökös is.

Mindkét aláíró fél tagja a Szaúd-Arábia vezette arab koalíciónak, amely az Irán támogatta síita muzulmán húszik ellen harcol a jemeni háborúban, mégis a Dél-Jemen függetlenségéért küzdő szakadárok augusztusban elfoglalták az ádeni elnöki palotát a kormányerőktől, és magukhoz ragadták a kikötőváros feletti ellenőrzést is.

Ezzel egy újabb front nyílt meg a jemeni háborúban, és ebben a harcban a jemeni kormányerőket Szaúd-Arábia, a déli szakadárokat pedig az emírségek támogatta, noha az Egyesült Arab Emírségek Szaúd-Arábia legfontosabb partnere a húsziellenes koalícióban.

A megállapodást a kormány részéről Szálem Ál Kanbasi kormányfőhelyettes, a szakadárok Déli Átmeneti Tanácsa részéről pedig Nászir Ál Kabdzsi írta alá. Célja a két fél között hónapok óta tartó harcok leállítása, de politikai megállapodást is tartalmaz.

A kormány hét napon belül visszatérhet Ádenbe, és a felek egyenlő arányú részvétellel megalakítanak egy 24 fős új kormányt. A déliek milíciáit integrálják a kormányhadseregbe és a rendőrségbe, amelyek a védelmi, illetve a belügyminisztérium alá tartoznak.

A megállapodást üdvözölte Donald Trump amerikai elnök.

Áden azután lett a nemzetközileg elismert kormány ideiglenes székhelye, hogy a húszik 2014 végén elfoglalták az ország tényleges fővárosát, Szanaát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában