Ország-világ

2021.02.23. 10:50

Fehér bőrszíne miatt alázták meg a munkahelyén

Az ma nem kavar nagy port, ha egy fehér embert ér sérelem a bőrszíne miatt, és ha ő válik a rasszizmus áldozatává.

Pedig éppen ez történt egy főiskolai dolgozóval, aki emiatt fel is mondott a munkahelyén. Úgy, hogy mindeközben sokan folyamatosan a rasszizmus elleni küzdelmet hangoztatják. Most például ismét szobrokat akarnak eltávolítani, mert úgy gondolják, attól majd jobb lesz – írja a V4NA.

A fehér emberek iránt tanúsított faji rosszindulat sarkallta arra a massachusettsi Smith College egyik munkatársát, hogy végül otthagyja a munkahelyét.

Jodi Shaw be is számolt arról, hogy mit tapasztalt ott. A nő elmondása szerint többször ki volt téve rasszizmusnak és gyűlöletnek fehér bőrszíne miatt – mindezt persze az antirasszizmus ideológiája miatt el is kellett tűrnie.

Egy megbeszélés során például az egyik munkatársa erőszakosan ütögette öklével az asztalt, miközben azt kiabálta, hogy „gazdag, fehér nők”.

Jodi egy könyvet is kapott, ami arról szólt, hogy az emberek két csoportra oszthatók: a dominánsokra és az alávetettekre.

Tavaly pedig részt vett egy olyan tréningen a kollégáival, ahol a faji problémákról volt szó. Itt Jodi elutasította, hogy a saját rasszáról beszéljen, mert kényelmetlennek érezte a helyzetet. Ezután az előadók azt mondták a többieknek, hogy a fehér törékenység tünetének számít, ha egy fehér ember kényelmetlenül érzi magát, amikor a saját fajáról kell beszélnie. Szerintük az ilyen fehér ember úgy tűnhet, hogy bajban van, de ez valójában csak egy erőjáték. Jodi szerint ezzel megalázták munkatársai előtt.

A felmondólevelében Jodi Shaw arról is írt, hogy

amikor szóvá tette az őt érő sérelmeket, az csak olaj volt a tűzre, panaszait pedig semmibe vette a főiskolai adminisztráció – mert az új, felvilágosult kultúrának akartak kedvezni.

Jodi szerint az, amit a Smith főiskolán és sok más helyen progresszívnak állítanak be mostanság, az valójában regresszív.

Mindeközben máshol úgy akarnak küzdeni a fekete bőrűeket érintő rasszizmus ellen, hogy szobrokat távolítanak el.

Chicagóban ennek 41 mű eshet áldozatul, amelyek közül négy ráadásul elnököt ábrázol. A problémás szobrokról a városvezetés állított össze egy listát. Szerintük az emlékművek eltüntetése része a faji gyógyulásnak és annak a projektnek, aminek keretében elismerik a történelmet.

Szintén szobrot akarnak eltávolítani a diákok a Baylor Egyetemen is, méghozzá az intézmény alapítójának a szobrát. A problémát itt az jelenti, hogy J. E. B. Baylor egykori bíró a vádak szerint rabszolgákat tartott, és támogatta a konföderációt.

A diákok szerint amint eltávolítják az emlékművet, elkezdődhet az olyan dolgok eltávolítása is, ami miatt kényelmetlenül érzik magukat a kampuszon.

Ráadásul nemcsak az egyetemisták körében terjed a baloldali ideológia, hanem a kisebbeket is okítják vele.

A Cartoon Network gyerekcsatorna nemrég a gender névmásokról igyekezett tanítani a gyerekeket,

most pedig közérdekű közleményben beszélnek arról, hogy a gyerekek ne legyenek színvakok, hanem igenis lássák meg a színeket és legyenek antirasszisták.

A hirdetésben szereplő karakterek először még arról énekelnek, hogy nem számít, ki milyen színű, ekkor azonban leáll a dal, és a figurák elkezdenek arról beszélni, hogy a színek igenis fontosak. A fehér bőrű figura például fekete társára mutatva elmondja, hogy nagy a különbség az ő bőrszínénél, mert kettejüket nagyon máshogy kezelik.

A Disney pedig a Muppet Show részeinél figyelmeztet arra, hogy sértő tartalom lehet benne. A Disney+ streaming felületén azt írják ki az érintett epizódok előtt, hogy a műsorban negatívan mutatnak be egyes kultúrákat, és ezek a sztereotípiák helytelenek. Ahelyett azonban, hogy eltávolítanák a Muppet Show-t, tudomásul veszik a káros hatását és tanulni igyekeznek belőle, hogy majd egy befogadóbb jövőt alkossanak közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában