Ostrom alatt áll Európa

2020.03.11. 16:02

Felduzzasztanak egy folyót a migránsok ellen a görögök

Egyre nagyobb nyomás nehezedik a görögökre a török határon kialakult migrációs válság miatt. A görög hatóságok a természet erejét is bevetik a védekezésbe, arra kérték a bolgárokat, hogy nyissanak meg egy gátat, hogy az Evrosz folyót elárasszák ezzel is megnehezítve az illegális bevándorlók bejutását.

Amióta több tízezer migráns jelent meg a török-görög határnál egyre nagyobb figyelem irányult az Evrosz folyóra – írja a V4NA hírügynökség. A bevándorlók ugyanis, ha nem csak a szárazföldön, hanem a folyón keresztül is megpróbálnak bejutni az Európai Unió területére.

Görögország kérésére Bulgária hétfőn megnyitotta a területén található ivaylovgradi gátat, amely hatására lényegesen megnőtt az Evrosz vízszintje.

I can't recall being so happy just watching water flow!

This is the mighty Bulgarian Ivaylovgrad dam!

Közben Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök Bécsben találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Kurz köszönetet mondott a görögöknek azért, amiért megvédik a határaikat és közölte, hogy Ausztria szakértőkkel, felszerelésekkel és anyagi eszközökkel is támogatja Görögországot.

A kancellár bejelentése szerint Ausztria a Cobra különleges egység embereivel, két pilótával segít a görög határ védelmében, továbbá két drónt, egy páncélozott járművet, illetve éjjellátó készülékeket, hőkamerákat is Görögország rendelkezésére bocsát.

Az osztrák rendőri kontingens meg is érkezett már a görög határra. Mitsotakis szerint egyébként az elmúlt napokban nullára csökkent a Törökországból tengeri úton érkező migránsok száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában