bevándorlás

2019.04.25. 17:41

Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában

Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában, a hatóságok egy nap alatt 58 illegális határsértőt fogtak el, akik Horvátországból jutottak be Szlovénia területére – közölte a helyi média csütörtökön.

A legtöbb illegális bevándorlót Koper, Ljubljana és kelet-szlovéniai Novo Mesto környékén tartóztatták fel. Voltak, akik menekültstátuszért folyamodtak, néhányat visszatoloncoltak Horvátországba, a többiek ellen még folyik az eljárás.

A Koper és dél-szlovéniai Ilirska Bistrica területén feltartóztatott 37 migráns eritreai, pakisztáni, afganisztáni és koszovói állampolgár volt. Ljubljana környékén marokkói, algériai és afganisztáni állampolgárokat fogtak el, összesen 17-et – közölte a rendőrség.

A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az éve első három hónapjában 1639 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami másfélszerese a tavalyinak. Ezt azzal magyarázták, hogy az időjárási viszonyok ebben az évben jobban kedveztek a migránsoknak, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Hozzátették: a napokban ugyanakkor különösképpen felerősödött a migráció Szlovéniában. Csak a hétvégén 111 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok.

Bostjan Poklukar szlovén belügyminiszter csütörtökön Ilirska Bistricára látogatott, ahol az elmúlt időszakban nőtt az illegális határsértők száma. Mint mondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy ennek a járásnak a lakói biztonságban érezzék magukat. Arra kérte az ott élőket, hogy működjenek együtt a rendőrséggel és jelentsék fel a migránsokat.

A tárcavezető nemrég a parlamentben arról tájékoztatott, hogy Szlovénia ebben az évben „taktikát váltott”, és az illegális migránsokat nemcsak a határokon tartóztatja fel, hanem szigorúan lép fel ellenük az országhatárokon belül is.

A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők alternatív útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

A horvát-boszniai határon is mindennaposak a határsértések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában