Ország-világ

2021.09.24. 12:23

Felmentettek egy rappert, aki dalában a fehérek felakasztására buzdít

A színes bőrű zenész két éve elsőfokon pénzbírságot kapott, most azonban eljárási hibára hivatkozva felmentette a fellebbviteli bíróság. A rappernek nem ez volt az első gyűlölködő dala, korábban arról is énekelt, hogy felgyújtaná az országot, ahol él.

Egy eljárási hibának köszönhetően úgy tűnik, megússza a büntetést egy színes bőrű francia rapper, Nick Conrad, aki 2018 szeptemberében megjelent, „Pendez les Blanc” (akasszátok fel a fehéreket) című számában a fehérek ellen uszított és gyilkosságra buzdított – írja a V4NA hírügynökség.

A zenésznek négy hónappal később, 2019 januárjában bíróság előtt kellett felelnie a botrányos dal szövege miatt, ahol

azzal védekezett, hogy sokkolni akarta a hallgatóságot azzal, hogy a számban felcserélte a fehérek és a feketék helyét, majd hozzátette, hogy nem bánt meg semmit – a szólásszabadságra hivatkozott.

A bíróság első fokon 2019-ben 5000 euró pénzbírságra ítélte a zenészt, miután az ügyész szerint Conrad túllépte a szólásszabadság megengedett korlátait. Az ügy azonban ezzel még nem ért véget, Conrad a fellebbviteli bíróság elé került, ám ott nem várt fordulat következett be, ugyanis

eljárási hibára hivatkozva felmentették a rappert. A történtekről beszámoló LCI értesülései szerint a zenészt a provokatív videoklip megjelenését követő három hónapon belül kellett volna beidézni a bíróságra, de ez később történt meg, ami eljárási hibának minősül, erre hivatkozva felmentette a fellebbviteli bíróság a zenészt.

A zenésznek egyébként nem ez volt az egyetlen provokatív dala, 2019 májusában adta ki a „Doux Pays” (Édes ország) című számot, melyben arról énekel, hogy felgyújtja Franciaországot, a klip végén pedig egy fehér nőt fojtogat.

A videoklip megjelenése rendkívüli felháborodást keltett Franciaország-szerte, több politikus is elítélte a rappert. Francois-Xavier Bellamy Twitter-bejegyzésében visszaesőnek nevezte a rappert, aki először a fehérek elleni gyilkosságra buzdított, majd Franciaországot gyalázza. A politikus arra is rávilágított, hogy a zenész erőszakos dalait fiatalok ezrei hallgatják.

Le rappeur " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NickConrad chantait « Tuez les blancs » dans un clip ultra-violent. Condamné á une amende dérisoire, il récidive en proclamant qu’il va « baiser la France jusqu’á l’agonie. » Des milliers de jeunes l’écoutent. Les lâchetés d’hier préparent les violences de demain.

Bruno Retailleau republikánus politikus szintén felháborodott a rapper Franciaország elleni gyűlöletén, és büntetőeljárást, valamint súlyos büntetés kiszabását kérte a zenészre.

Le rappeur " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NickConrad qui a été récemment condamné pour son clip « Pendez les blancs » vient de sortir « Je baise la France » avec un clip immonde. Je demande á ce qu’il soit poursuivi et condamné lourdement. Cette haine est insupportable !

— Bruno Retailleau (@BrunoRetailleau) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 18, 2019

A Debout la France nevű politikai párt alapítója és vezetője, Marine Le Pen 2017-es miniszterelnök-jelöltje, Nicolas Dupont-Aignan 30 év kommunitarizmus, valamint a franciákkal és Frnaciaországgal szembeni gyűlölet eredményének nevezte a Nick Conrad dalaiban megjelenő gyilkosságra és polgárháborúra történő felhívást, majd feltette a kérdést, hogy mit csinál mindeközben a francia kormány.

Après avoir appelé á « pendre les blancs », " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#NickConrad récidive en voulant « baiser et brûler » la France !

30 ans de communautarisme, de haine de la France et des Français et voici le résultat : un appel au meurtre et á la guerre civile.

— N. Dupont-Aignan (@dupontaignan) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 18, 2019

Bár nagyon úgy fest, hogy megúszta a jogi felelősségre vonást Nick Conrad, azonban még nem dőlhet hátra, a Le Parisien ugyanis arról értesült, hogy a rasszizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi ligának (LICRA) és a Rasszizmus Elleni Általános Szövetségnek (Agrif) lehetősége van arra, hogy polgári perben fellebbezést nyújtson be a rapper ellen a Semmítőszéknél, ami a legfelsőbb francia bírói testületnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában