Emberrablás

2019.08.29. 07:53

Félszáz embert hurcoltak el egy nigériai faluból

Köztük terhes nőket és gyermekeket is. Az incidens az északnyugat-nigériai Wurma nevű faluban történt – közölték helyi lakosok szerdán.

A szemtanúk beszámolói szerint ismeretlen fegyveresek támadtak a falura még kedd hajnalban. A rendőrség csak tizenöt elhurcoltról tett említést, de a helyi lakosok állításai szerint az elkövetők jóval több embert vittek magukkal kényszerrel.

Alhaji Musa, akinek két lánya is az elraboltak között van, azt mondta, hogy mintegy száz bandita rontott minden oldalról lövöldözve a falura. „Majdnem három órán át zavartalanul garázdálkodhattak anélkül, hogy bárki is közbeavatkozhatott volna” – fűzte hozzá.

Hét wurmai lakos és egy férfi, akit elhurcoltak, de később szabadon engedték, azt állította, hogy ötvenhárom embert vittek magukkal a bűnözők. Mint mondták, egyes családok már meg is kapták a váltságdíj-követeléseket az emberrablóktól. A banditák nemcsak embereket hurcoltak el, de bárányokat és kecskéket is elhajtottak, illetve élelmiszert is loptak.

A közeli Katsina városának rendőrsége ugyanakkor csak 15 elhurcolt nőről tett közzé közleményt. A rendvédelmi hatóság szerint tízet közülük a banditákkal vívott tűzharcokat követően sikerült sértetlenül kiszabadítani, s most átfésülik a környéket a többiek után kutatva.

Az északkeleti Borno államban pedig tizenegy embert öltek meg kedden feltehetően az Iszlám Állam Nyugat-afrikai Tartomány (ISWAP) nevű dzsihádista csoport harcosai, amely 2016-ban vált ki a Boko Haram terrorszervezetből.

Ishaku Usman, egy a hadsereget támogató helyi milícia tagja szerint a halottak építőmunkások voltak, akik vezetékeket fektettek le a Wajirko nevű településen. Egy névtelenséget kérő egészségügyi tisztségviselő szerdán megerősítette, hogy tizenegy holttestet és három sebesültet szállítottak a helyi klinikára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában