evakuálás

2021.07.13. 21:56

Felszólították a francia állampolgárokat Afganisztán elhagyására

Franciaország felszólította valamennyi állampolgárát, hogy „az ország biztonsági helyzetének alakulása miatt rövid időn belül hagyja el Afganisztánt” – tudatta kedden Franciaország kabuli nagykövetsége közleményben.

– A kormány különrepülőgépet biztosít július 17-én kabuli indulással, hogy a teljes francia közösség hazatérhessen. További különjáratokat nem bérelnek – tette hozzá a nagykövetség, amely azt ajánlotta „minden franciának”, hogy vegye igénybe a felkínált járatot.

A közlemény rámutatott, hogy a nagykövetség személyzete jelenleg is dolgozik, sejtetve, hogy

a diplomáciai képviselet egyelőre nem zár be.

A NATO égisze alatt, az Egyesült Államok vezetésével húsz éve Afganisztánban állomásozó külföldi katonák májusban kezdték meg a végleges kivonulásukat az országból. A kivonulás a tervek szerint augusztus végén fejeződik be. A kivonulást felhasználva a tálibok két hónapja nagyszabású offenzívát folytatnak az afgán kormányerők ellen, és vidéken jelentős területeket foglaltak el.

A lázadók nemrégiben elfoglaltak több körzetet a Kabullal szomszédos tartományokban, félő, hogy megtámadják a fővárost és annak repülőterét,

az egyetlen utat, amelyen a külföldiek elhagyhatják a várost.

A létfontosságú amerikai légi támogatástól megfosztott afgán erők eddig csak jelentéktelen ellenállást tanúsítottak, és gyakorlatilag csak a fontos főutakat és a tartományi székhelyeket tartják az ellenőrzésük alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában