Útban a magyar múlt

2019.04.30. 17:04

Felújítás címén formálnának át egy Úz-völgyi magyar katonatemetőt

Drámai hangú nyílt levélben kérik a nyilvánosság segítségét azok az erdélyi magyarok, akik egy gyanús körülmények között, a román hatóságok erőteljes támogatásával gazdát cserélő Úz-völgyi magyar katonatemető védelmében küzdenek.

Forrás: Youtube

A média nyilvánosságát keresik a helybeliek egy Úz-völgyi magyar katonatemető védelmében, miután eddig hasztalanul tiltakoztak a román hivatalos szervek állami közpénzből, felújítás címén végrehajtott kegyeletsértő akciói ellen.

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület " target="_blank" rel="noopener">nyílt levele szerint arról van szó, hogy

a székelyföldi Hargita megyével határos Bákó megyében található Dormánfalva (Darmenesti) önkormányzata „valamilyen fondorlatos módon” a Bákó megyei Darmanesti város birtokába vette a Hargita megye területén fekvő Úz-völgyi magyar katonatemetőt.

Mint írják, a magyar katonatemető iránti tiszteletlen provokációnak számos jele van, így például az, hogy abba román kereszteket tettek, valamint már egy világháborús román emlékművet is felállítottak.

Így néz ki jelenlegi állapotában a temető – Forrás: Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület

Értesüléseik szerint mindezt állami közpénzből hajtották végre, s a magyar múlt emlékeinek felszámolását a „felújítás” címszava alatt végezték eddig.

A nyílt levél írója úgy tudja, az említett emlékművet egy nagyszabású, katonai felvonulással és tiszteletadással is megerősített ünnepség keretén belül készülnek felavatni 2019. május 17-én.

„Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az erdélyi magyarság számára az Úz-völgyi katonatemető, nemzeti ellenállásunk, megmaradásunk egyik utolsó jelképe végleg elveszik!”

- hívja fel a figyelmet a székelyek nyílt levele, amely arra is kitér, hogy minderre úgy kerül sor, hogy az erdélyi magyaroknak mostanra meg kell szokniuk, hogy üldözik a zászlóikat, iskoláikat, egyetemeiket és feliratainkat.

Ez az a méltóság, amelyet a temető környezetében a helyiek meg akarnak őrizni – Forrás: Hazajáró

„Lassan megszokjuk azt is, hogy börtönbe zárják politikai aktivistáinkat! Most eljött az idő, hogy elveszik még a temetőinket, műemlékeinket is, és aztán mi következik?” – teszi fel a kérdést a katonatemető védelmében írt nyílt levél.

A civil tiltakozás mögött állók szerint ebben az ügyben most már csak a nyilvánosság erejével lehet fellépni, hivatkozással arra, hogy tudomásuk szerint „államközi egyezmény is kötelezte volna Romániát, hogy a magyar féllel egyeztessen a temető módosítása, mi több, kisajátítása előtt”.

A nyílt levél szerzője emlékeztet arra, hogy az illetékes Hargita megyei hatóságok – így a csíkszentmártoni önkormányzat és Hargita megyei tanács is -

minden tőlük telhetőt megtettek, hogy jogi, illetve diplomáciai (nemzeti és nemzetközi) úton is próbálják megmenteni az Úz-völgyi, az idők múltával már zarándokhellyé magasztosult magyar katonatemetőt, de mindeddig fáradozásaikat nem koronázta siker,

és a temetőben már ott virítanak a román keresztek és a román emlékmű, melyeket „rekordsebességgel állítottak fel”.

Ez a hely a magyarság számára már zarándokhely – Forrás: Hazajáró

A nyílt levél szerzője a román hivatalok által erősen támogatott szimbolikus térfoglalást sérelmezve több olyan észrevételt is tesz, amely meglátása szerint az oknyomozó sajtó számára fontos, s az ügy érdekében is felderítendő lehet.

Utal arra, hogy a felújításra szóló pályázat 2018. december 21-i határideje még nem járt le, amikor már meg is született az a tanácshatározat, amelyik Darmanesti önkormányzatának birtokába vette a temetőt.

Erős kétségeit fejezi ki további azt látva is, hogy a kimutatások szerint 200 ezer román lejt emésztett volna az eddig odakerült ortodox betonkereszt és a mintegy negyven betonból kiöntött kereszt felállítása.

A sajtó nyilvánosságát kereső, a média segítségét kérő nyílt levél azzal a kéréssel zárul, hogy a sajtó munkatársai tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ezt a történetet ne lehessen elhallgatni.

Kölcsey-idézettel állnak helyt a magyar sírok – Forrás: Hazajáró

Mindezt annak érdekében kéri, mert úgy tartja:

meglehet ugyan, hogy „ez az Úz-völgyi temető talán egy újabb, sokadik, végleg elveszett bástya marad az erdélyi magyarság számára”, de az a legkevesebb, hogy ne némán, „birka módra” tűrjenek

a Kárpát-medencének éppen azon sarkában, melyet őseik ezer éven át védelmeztek.

Az Úz-völgyi katonatemetőről és emlékhelyről egyik epizódjában a Hazajáró című honismeretei és turisztikai magazin is megemlékezett, így az adásba belenézve ki-ki láthatja, mi forog egyre közvetlenebb veszélyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában