Budapest Fellowship

2020.09.15. 17:18

Fiatal amerikai kutatóknak indult program Magyarországon

Budapest Fellowship címmel Közép- és Kelet-Európával foglalkozó fiatal amerikai kutatók és szakemberek számára indított tízhónapos magyarországi programot a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a The Hungary Initiatives Foundation (HIF) – jelentették be kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Budapest Fellowship programról tartott sajtótájékoztatón a Gerbeaud Kávéházban 2020. szeptember 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Orbán Balázs, az MCC kuratóriumának elnöke az eseményen a magyar kultúrdiplomácia szempontjából is stratégiai jelentőségűként értékelte az új kezdeményezést:

négy, az Egyesült Államokból érkező szakember végez magyar vonatkozású kutatásokat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál, a Danube Institute-nél és a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben.

A politikus, aki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az előzményekről közölte, hogy az MCC egy átalakulás és fejlődés kellős közepén tart. Emlékeztetett: Magyarország számára a tehetséggondozás nemzetstratégiai kérdés, a collegium pedig azt feladatot kapta, hogy a 21. századi magyar politikai-gazdasági elit kiképzésében vállaljon szerepet.

Hozzátette: a 25 éve létező tehetséggondozási programjukat ezért kiterjesztik és elmélyítik, a Kárpát-medencében több mint harminc helyen fognak nyílni MCC-pontok, ahol majdnem tízezer fiatallal foglalkoznak majd az általános iskolától az egyetem befejezéséig, és még azon túl is.

A következő magyar generáció és a legtehetségesebbekből álló nemzeti elit„ kialakításának stratégiai pontjai között említette a kuratóriumi elnök, hogy

a programjaik résztvevőinek tisztában kell lenniük azzal, kik vagyunk mi, magyarok és mit szeretnénk elérni a jövőben.

Továbbá mutatott rá nekünk, magyaroknak értenünk kell a körülöttünk zajló eseményeket, illetve hogy miként gondolkodnak rólunk az ország helyzetét és jövőjét is meghatározó civilizációs csomópontokban.

Orbán Balázs azt is célkitűzésként határozta meg, hogy tudást hozzunk be kívülről a klasszikus reformkori értelemben, és azt is, hogy más országoknak elmagyarázzuk, kik vagyunk, hogyan gondolkodunk és mik a céljaink.

Korábban ez a képességünk bizonyos történelmi adottságok miatt korlátozott volt, ugyanakkor a magyar szuverenitás visszaszerzése lehetőséget ad ennek újraindítására

fogalmazott.

A Budapest Fellowship Programra térve ismertette: időről időre, lehetőleg egyre nagyobb számban az Egyesült Államokból érkező olyan fiatal szakembereknek biztosítanak magyarországi kutatási lehetőséget, akik érdeklődnek a térség iránt, szeretnének tanulni róla és alapvetően barátsággal és nyitottsággal fordulnak felénk.

Számukra olyan komplex képzési programot állítottak össze, amelynek végén a résztvevők sokkal jobban fogják érteni Magyarország törekvéseit, és hozzájárulhatnak a magas szintű kétoldalú kapcsolatok további fejlesztéséhez

mondta Orbán Balázs, aki háláját is kifejezte a 2013-ban alapított washingtoni székhelyű HIF-nek.

Smith Lacey Anna, a HIF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, a Budapest Fellowship Program új szintre emeli az MCC-vel folytatott együttműködést. A tízhónapos, intenzív, intellektuálisan is kihívásokat jelentő programon keresztül a résztvevők megismerhetik és megérezhetik, hogy miről szól Magyarország mondta, arra is kitérve, hogy a nemzetközi térben Magyarországról véleményt alkotók többségükben az országról való alapvető tudás hiányában nyilvánulnak meg.

A résztvevők a fogadóintézményeknél végzett munka mellett bejárják az országot, történelmi szemináriumokon és magyar nyelvi kurzuson is részt vesznek, amelynek végén remélte Smith Lacey Anna eredeti nyelven is meg tudnak ismerkedni a kutatásukhoz szükséges forrásanyagokkal.

A témák között az amerikai-magyar katonai kapcsolatok, a Rákosi-rendszer tulajdonjog-problémái, a világjárvány kezelése és a kettős mércék, illetve a magyar nemzetiségi jogok a szomszédos országokban is szerepel.

Borítókép: Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a Budapest Fellowship programról tartott sajtótájékoztatón a Gerbeaud Kávéházban 2020. szeptember 15-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában