terézvárosi ingatlanpanama

2021.01.29. 17:40

Folytatódott az értékbecslők pere

Tanúmeghallgatással folytatódott a bizonyítási eljárás a Fővárosi Törvényszéken annak a két vádlottnak a perében, akik a terézvárosi ingatlanpanamában 810 millió forint kárt okozhattak az önkormányzatnak. A vád szerint valótlan értékbecsléseket adtak a VI. kerületi tranzakciókhoz.

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott csütörtökön a T. Zs. és társa ellen hűtlen kezelés vádjával elindult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken – írja a Magyar Nemzet.

A vád szerint a 2003–2004-es terézvárosi ingatlanpanamában érintett négy terézvárosi épületrészt a vádlottak alulbecsülték, a kár összesen 810 millió forint.

A per az óriási politikai botrányt okozó terézvárosi ingatlanpanama mellékszála, de kapcsolódik a hírhedt bűncselekmény-sorozathoz.

A vádlottak értékbecslőként dolgoztak, és hosszú időre visszanyúló munkakapcsolat fűzte őket Terézváros önkormányzatához. A vádbeli időszakban az önkormányzat szocialista polgármestere, néhai Verók István és a vagyonügyekért felelős szocialista alpolgármestere, Fürst György a vagyonkezelési szabályok megsértésével olyan javaslatot terjesztettek elő a képviselő-testületnek, hogy áron alul idegenítsenek el egyes ingatlanokat.

Ezt a döntést támogatták is a képviselő-testület ülésén a szavazataik­kal, ezzel vagyoni hátrányt okoztak az önkormányzatnak.

A két szocialista politikus az ingatlanok értékesítéséhez vette igénybe a vádlottak segítségét.

Az értékbecslők szakmai­lag hibás, ebből következően az érintett ingatlanok forgalmi értékét aránytalanul alacsonyan megállapító kalkuláció­kat készítettek.

Az ügyészség a vádlottakat bűnsegédként elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja.

A vádban szereplő Anker köz 1–3. alatt egy helyiségcsoportra, valamint az Andrássy út 45. és az Oktogon tér 4. alatti irodára az elsőrendű vádlott, T. Zs. adta az értékbecslést, az igazságügyi szakértő szerint alulbecsülve a három ingatlanrész valós értékét, ezzel bűnsegédként 690 millió forint kárt okozva az önkormányzatnak.

A másodrendű vádlott a negyedik vádbeli ingatlanrészt, az Andrássy út 2. alatti épület földszintjét és a pincét értékelte alul, ezzel bűnsegédként 120 millió forint kárt okozott Terézvárosnak.

A Fővárosi Főügyészség szerint az értékbecslők által kiállított dokumentumok alapján az önkormányzat a piaci áron alul értékesíthette a négy épületrészt, ezzel összesen 810 millió forintos kár keletkezett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 2014-ben fejezte be vádemelési javaslattal a nyomozást a terézvárosi ingatlanpanama ügyében. Az ügyészség 24 főt vádolt meg azzal, hogy mintegy 1,9 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak. Közülük Verók István időközben elhunyt.

A Fővárosi Törvényszék Fürst Györgyöt 2018-ban jogerősen elítélte társtettesként elkövetett hűtlen kezelés bűntettében, a volt szocialista alpolgármester két év felfüggesztett börtönt kapott.

A jogerős ítélet megszületése után a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azonban perújítási indítványt terjesztett elő Fürst György terhére. A főügyészség az indoklásában arra hivatkozott, hogy indult egy további büntetőeljárás a volt MSZP-s alpolgármester ellen, és ennek adatai terhelő bizonyítéknak minősülnek.

A perújítási indítvány lényege szerint az újabb cselekmények (a további ingatlaneladások) nem képezték az alap­eljárás tárgyát, így különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A perújításban szereplő ingatlanok eladásáról Fürst György 2003. május 22. és 2006. március 30. között tett előterjesztést a helyi képviselő-testület előtt. Az ennek eredményeként okozott vagyoni hátrány, illetve a veszélyeztetett érték összesen legalább 1,658 milliárd forint. Tavaly novemberben Fürst három ügyét egyesítették egy büntetőperben, valamennyi az ingatlanpanamához kapcsolódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában