minél teljesebb élet

2018.06.11. 14:16

Fülöp Attila: a cél, hogy a fogyatékossággal élők közül még többen dolgozzanak

2010-ben a megváltozott munkaképességűeknek még csak a 18 százaléka tudott munkát vállalni, ma ez az arány már eléri a 40 százalékot.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a debreceni Fény Felé Alapítvány fennállásának 25. évfordulója alkalmából rendezett szakmai napon mondott köszöntőjét követően hangsúlyozta: 2010-ben a megváltozott munkaképességűeknek még csak a 18 százaléka tudott dolgozni Magyarországon, ma ez az arány már eléri a 40 százalékot.

A kormány a következő években arra törekszik, hogy a fogyatékossággal élők közül még többen vállalhassanak munkát – tette hozzá.

Az államtitkár köszöntőjében kiemelte: a szociális területen 1078 civil szervezet működik Magyarországon, munkájukhoz évente mintegy 24 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak.

A Fény Felé Alapítvány alapküldetésének nevezte, hogy értékteremtő munkával, minőségi termékek előállításával jövőt ad a fiataloknak. A fogyatékosságot nem valami hiányának tekintik az alapítvány dolgozói, hanem keresik a lehetőségét annak, miként lehet minél teljesebb élethez hozzásegíteni a megváltozott munkaképességű embereket – fűzte hozzá Fülöp Attila.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere elmondta, a városban több mint 1600 civil szervezet működik. „Fontos, hogy az önkormányzat ne telepedjen rá ezekre a szervezetekre, ugyanakkor ha kell, segítse a működésüket” – fogalmazott.

Suller Attiláné, az alapítvány elnöke hangsúlyozta: a civil szervezet célja kezdetektől az értelmileg akadályozott, autista, mozgássérült, illetve halmozottan fogyatékos emberek életkörülményeinek javítása volt. Az országban elsőként kaptak engedélyt 2006-ban szociális foglalkoztatásra – mondta, hozzátéve, ellátórendszerük magában foglalja a fogyatékossággal élők számára kialakított lakóotthont, a nappali ellátást, a fejlesztő-foglalkoztatót, az akkreditált munkahelyeket, egy ajándékboltot és a támogatott lakhatást is.

Az elmúlt 25 évben több mint ezer fogyatékossággal élőt támogattak, több mint 160, elsősorban tartós betegséggel élő munkavállaló számára biztosítottak munkalehetőséget, saját intézményeikben pedig eddig 81 sérült ember ellátását végezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában