tiltakozás

2019.09.24. 16:49

Görög munkások ezrei sztrájkoltak az új reform miatt

A görög rendőrség szerint körülbelül 8000, számos állami vagy magánszektorban dolgozó görög munkavállaló tiltakozott kedden 24 órás sztrájk keretében az új, konzervatív görög kormány által bevezetni tervezett munkaügyi reform ellen.

„Ne nyúljanak a szakszervezetekhez”, „Megsemmisítik a kollektív szerződéseket, manipulálni akarják a szakszervezeteket. Elég!” – skandálták a tiltakozók.

A szakszervezetek a görög kormány azon tervei ellen tüntettek, amelyek korlátoznák a sztrájkhoz való jogot és elsőbbséget biztosítanának a vállalkozási megállapodásoknak a kollektív szerződésekkel szemben. A munkavállalók a kormánynak különösen azt a rendelkezését ellenzik, amely kötelező elektronikus szavazáshoz kötné a sztrájkhirdetést, a sztrájkra pedig csakis akkor kerülhetne sor, ha azt a munkavállalók legalább 51 százaléka támogatná.

A keddi sztrájk elsősorban a tömegközlekedést és az állami szolgáltatásokat érintette, de részt vettek benne például egészségügyi dolgozók is minimális szolgáltatásokra vonatkozó követelésekkel. A kompok a kikötőkben maradtak, annak ellenére, hogy egy pireuszi bíróság jogellenesnek nyilvánította a sztrájkot ebben az ágazatban.

A sztrájkhoz csaknem teljes mértékben csatlakoztak a médiában, ahol munkabeszüntetést jelentettek be helyi idő szerint déltől délután háromig.

A felhívás ellenére a sztrájkhoz a kereskedelmi és bankszektorban gyakorlatilag nem csatlakoztak, bár a boltok helyi idő szerint reggel 9-re halasztották a nyitást, mivel a sztrájk miatt addig nem járt a metró.

Az iskolákban rendes medrükben folytak a dolgok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában