Ország-világ

2020.09.10. 22:41

Gulyás Gergely: a kormány nem tudja feloldani a patthelyzetet az SZFE-ügyben

Az elmúlt időszakban nyolc magyar felsőoktatási intézményben volt modellváltás, ebből hétben zökkenőmentesen zajlott le a folyamat – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette: a színmű a kuratóriuma nyitott a tárgyalásra mind a diákokkal, mind az egyetem lemondott vezetőivel.

A Kossuth téri dolgozószobájából látta az SZFE-s tüntetést vasárnap, és a látvány jó érzéssel töltötte el, mivel kulturáltan viselkedő tüntetők szabadon gyűltek össze, és nem kellett félniük a rendőröktől. Erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter beszélt az ATV műsorában – írja a Magyar Nemzet.

A miniszter szerint a kormány nem része az SZFE körüli vitának, mivel

az egyetem feletti kormányzati felügyelet megszűnt.

A tüntetők most mintha visszakívánták volna a kormányt mint felügyelőszervet.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban nyolc magyar felsőoktatási intézményben volt modellváltás, ebből hétben zökkenőmentesen zajlott le a váltás. A miniszter hangsúlyozta: a kuratórium tagjai a saját területükön elismert személyiségek, megérdemlik az esélyt a bizonyításra. Hozzátette:

a kuratórium nyitott a tárgyalásra mind a diákokkal, mind az egyetem lemondott vezetőivel.

Hangsúlyozta:

a tiltakozóknak nem az állammal kell tárgyalniuk, mert a kormány nem szereplő fél az SZFE-ügyben, hanem a kuratórium. A kormány nem tudja feloldani a patthelyzet

– tette hozzá Gulyás Gergely.

– Lehet tüntetni, szabad országban élünk – mondta a kancelláriaminiszter, hozzátéve: aki akar, tanuljon, aki pedig azt szeretné, alapítson magánegyetemet.

A miniszter ismételten hangsúlyozta: a kuratórium a szenátussal is nyitott a párbeszédre, hozzátéve: a felsőoktatási modellváltás célja, hogy az állam ne szóljon bele a felsőoktatás kérdéseibe. Szerinte a kuratóriumi tagok kinevezésével kapcsolatos döntés felelőssége a kormányé, de minden további kérdés már a kuratórium és az egyetem ügye.

A kormány nem az SZFE-re dolgozott ki egy modellt, hanem a felsőoktatásra, és az új modell egy éve működik a Corvinuson, különösebb vita nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában