Ki volt a felbujtó?

2018.04.18. 13:42

Gyárfás tagadja, hogy ő ölette volna meg Fenyőt

Gyárfás Tamás gyanúsítotti kihallgatásán tagadta, hogy két évtizede arra utasította volna P. T.-t, hogy ölesse meg Fenyő Jánost - tudatta közleményben a gyanúsított védője, Bánáti János ügyvéd szerdán.

Budapest, 2016. április 24. Gyárfás Tamás elnök a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) éves rendes közgyûlésén a margitszigeti Thermal hotelben 2016. április 24-én. Gyárfás elsöprõ többséggel kapott megerõsítést az általa kért bizalmi szavazáson. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kedden gyanúsítottként hallgatta ki Gyárfás Tamást, aki álláspontjuk szerint megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy „1998. február 11-ét megelőzően megbízta P. T.-t azzal, hogy Fenyő Jánost ölesse meg. A megbízást P. T. elvállalta és J. R. szlovák állampolgár felé azt közvetítette” – olvasható a meghatalmazott védő honlapján.

A volt médiavállalkozó és magyar úszószövetségi elnök, a sportág nemzetközi szövetsége, a FINA végrehajtó bizottságának jelenlegi tagja a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be és a „leghatározottabban” tagadta a terhére rótt cselekményt – közölte az ügyvéd. Többórás vallomásában részletezte Fenyő Jánossal kialakult vitáját, majd az ezt követő „megbékélést”, és leírta P. T.-vel való kapcsolatát is – tette hozzá.

Gyárfás Tamás megdöbbent a hatóság eljárásán, mivel korábban, az ő sérelmére elkövetett zsarolás miatt indult büntetőeljárásban mindig készséggel állt a hatóságok rendelkezésére, és az ügy összes általa ismert részletét már feltárta. Vallomásában pedig mindenre kiterjedő, logikus válaszokat adott – áll Bánáti György közleményében.

Az őrizetbe vétel ellen a gyanúsított és védője panaszt jelentett be. A 72 órás őrizet letelte, illetve az esetleges kényszerintézkedés elrendelésére vonatkozó ügyészi indítvány bírósági elbírálása után „részletes tájékoztatást fogunk adni” – írta az ügyvéd.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden közölte, hogy Budapesten elfogták, majd előállították Gy. Tamást, és az NNI – akárcsak az ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott 50 éves P. Tamást – emberölésre felbujtással gyanúsítja.

Az ORFK múlt kedden tette közzé, hogy tovább folytatják a nyomozást a Fenyő-gyilkosság ügyében. Az eljárás célja a korábbi eljárásban ismeretlenül maradt megbízó személyének megállapítása.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. május 19-én másodfokon lényegében helybenhagyta a két évtizeddel ezelőtti, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János médiavállalkozó megölése ügyében a korábbi elsőfokú ítéletet, így jogerőre emelkedett Jozef Rohác életfogytiglani és Portik Tamás 13 éves szabadságvesztés-büntetése.

Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás felbujtójaként kapott 13 évet, mert ő adta az utasítást Jozef Rohácnak Boros József megölésére. A Fenyő-gyilkosság megbízójára az eljárás során nem derült fény, abban az ügyben Portikot nem vádolták meg.

Borítóképünkön Gyárfás Tamás

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában