Ország-világ

2020.11.02. 13:39

Gyopáros: már több mint tízezer nyertese van a Magyar falu programnak

Ezen túlmenően mintegy ezer kilométernyi állami mellékút felújítását támogatta a kormány.

Osli, 2020. október 24. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program segítségével megújult óvodaudvar átadóünnepségén Osliban 2020. október 24-én. A Gyõr-Moson-Sopron megyei községben több, a programból megvalósult fejlesztést is átadtak. Megújították az óvodaépületet és udvarát, új játszóeszközöket szereztek be, kialakítottak az intézmény mellett egy parkolót, az óvoda körül pedig járdát építettek. Megújult a helyi Nagymezõ utca burkolata, a nemrég felújított orvosi rendelõ elé 11 férõhelyes térköves parkolót építettek, a temetõnek pedig három oldalról is megújították a kerítését. MTI/Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

A Magyar falu programnak indulása óta már több mint tízezer nyertes pályázója van, az eddig kiosztottak támogatás összege 111 milliárd forint – ismertette a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján elmondta: a falvak megtartóerejének növelését célzó program minden elemében sikeres, és ez Orbán Viktor személyes érdeme is, hiszen a miniszterelnök találta ki és azóta folyamatosan figyelemmel kíséri.

Idén 22 pályázati felhívást bocsátottak ki, eddig 14-ben hirdettek eredményt, ezen belül hétfőn négyben. Ezúttal 668 sikeres pályázat kaphatott összesen 14 milliárd forintnyi támogatást – közölte a kormánybiztos.

A most lezárult négy pályázatból kettő az óvodákhoz kapcsolódik. Óvodaépületek felújítására 193 pályázó kapott összesen 5 milliárd forintot. Ebben a kategóriában a program indulása óta már több mint 400 pályázó használhatott fel összesen 10 milliárd forintot.

A másik hétfőn lezárult pályázatban óvodai tornaszobákra, sporttermekre 2 milliárd forintot osztottak szét 116 nyertes között – mondta a kormánybiztos.

A harmadik hétfőn elbírált lezárult pályázatban faluházakra, illetve önkormányzati épületekre lehetett támogatást igényelni, ebben a kategóriában 248 pályázó kaphatott összesen 5 milliárd forintot. Tavaly óta ebben a kategóriában több mint 400 pályázó kapott támogatást 7,5 milliárd forint értékben – tette hozzá a kormánybiztos.

A negyedik most lezárult pályázat 111 nyertese a közszolgálati hiányszakmákban dolgozók szolgálati lakásának kialakítására, felújítására kapott összesen 2 milliárd forintot. Erre tavaly óta 200 pályázó kapott összesen 3,8 milliárdot. Elsősorban orvosok, védőnők, tanárok, körzeti megbízott rendőrök, jegyzők szolgálati lakására lehet fordítani a támogatást.

Ezen túlmenően mintegy ezer kilométernyi állami mellékút felújítását támogatta a kormány. A falusi csok keretében pedig már 15 ezer kérelem érkezett a pénzintézetekhez, további ötezer család pedig áfa-visszatérítést igényelt. Ez a 20 ezer család összesen mintegy 85 milliárd forint támogatásban részesül – közölte.

A Magyar falu program jövőre is folytatódik, így további jelentős forrásokhoz jut a vidéki népesség – jelezte Gyopáros Alpár.

Borítókép: Gyopáros Alpár a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában