Ország-világ

2020.12.14. 15:57

Gyurcsány Ferenc eldöntötte, a felesége lesz a baloldal kormányfőjelöltje

Ha lesz a Demokratikus Koalíciónak miniszterelnök-jelöltje, akkor a feleségem lesz az – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök az új Indexnek adott interjújában beszélt erről, aki ezzel tulajdonképpen eldöntötte, hogy Dobrev Klára lesz a baloldal közös kormányfőjelöltje. A baloldali pártokat marionettfiguraként mozgató politikus a beszélgetés során a közös lista miatt megzsarolta a Jobbikot – összegzi az Origo.

„Ahol most maga ül a nappalimban, ott sokan megfordulnak mostanában. Én pedig reggeltől estig csak ülök itt, és beszélgetek. Semmi mást nem csinálok, ülök és beszélgetek” – kezdte az interjút Gyurcsány Ferenc, ami ha egy kicsit is igaz, azt jelenti, hogy központi szerepe van a baloldalon.

Irányítja a baloldalt

Később jól észrevehetően érzékeltette is, hogy a baloldali pártok úgymond a zsebében vannak, több alkalommal is olyan megjegyzést tett, amivel nyomatékosította saját és pártja vezérszerepét – értékeli a lap.

  • „Már sokkal kevesebbet kell foglalkozzak a saját pártommal, azt öt vezető mögöttem elviszi. Naponta beszélgetünk persze, tájékoztatnak. De én valójában a következő kormány programjával, személyi felállásával, a többi ellenzéki párttal és mozgalommal töltöm az életemet, kora reggeltől késő estig.”
  • „Szóval bárki legyen is a miniszterelnök-jelölt, őt abban kell majd segíteni, hogy készen álljon. Engem ez ambicionál, ez izgat. A többi pártos szöszmötölést unom. Azt lejátsszák nélkülem is.”
  • „Ne bonyolítsuk feleslegesen ezt a beszélgetést, mert tényleg olyan dolgokba megyünk bele, amelyek hazánk, és hogy továbbmenjünk, a választók számára és nekem is érdektelenek.” (listás előválasztásról – szerk.)
  • „A DK egy egyszázalékos párt volt, és nem adtak volna két lyukas fillért sem azért, hogy a tönkrevert Gyurcsánnyal ebből lehet majd valami. Aztán ma majdnem minden ötödik biztos választó a DK-ra szavazna, és mi vagyunk az ellenzék legnagyobb pártja.”
  • „Több támogatónk van majdnem, mint az utánunk következő két pártnak együtt.”
  • „Menjen a Fidesz és gyertek ti – ennyit mondanak. Szerintem mi, vagy én hallottam meg ezt legelőször, azért is járunk előrébb a többieknél.”
  • „És a DK tényleg az a párt, ahol a legtöbb korábbi kormánytag van. Ez nem nagyképűség, így hozta az élet.”
  • Zsarolja a Jobbikot

    A baloldali összefogásra kitérve Gyurcsány külön kiemelte, hogy mára már megvannak a baloldali pártok együttműködésének feltételei, és létrejött az „ellenzéki választó”.

    „Nem DK-s, nem momentumos, nem jobbikos. Ellenzéki” – ismertette a baloldali szavazó prototípusát a pártelnök.

    A baloldali összefogás kapcsán elmondta, hogy a pártelnökök, társelnökök nagyjából havonta egyszer találkoznak, a különböző munkacsoportokban pedig legalább heti egyszer egyeztetnek. Gyurcsány elárulta azt is, hogy karácsonyig még egyszer összejönnek a baloldali vezetők. Meglátása szerint a találkozón egyértelműen az a legfontosabb kérdés, hogy a Jobbik igent mond-e a közös listára.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában