Ország-világ

2020.10.08. 15:00

Ha a V4-ek tudnak együtt növekedni, befolyásos szereplői lesznek az európai politikának

A visegrádi négyeknek (V4) meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a lengyelországi R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján.

Budapest, 2020. október 8. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott lengyel R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján a Four Seasons szállóban 2020. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott cég rendezvényén felhívta a figyelmet arra, hogy a Németország és a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat gyorsabban nő, mint a német–kínai.

Ez alátámasztja azt, hogy

„itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés”, és ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk

– fogalmazott Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a politikában és a kultúrában jó a magyar–lengyel együttműködés, de a gazdasági kapcsolatok rendkívül szegényesek, aminek szerinte alapvetően az az oka, hogy a két nemzet nem beszéli egymás nyelvét.

A magyarok nem tanulnak lengyelül, magyarul tanulni „elég reménytelen kísérlet”, „oroszul nem akarunk beszélni, az már volt”, „ők németül sem akarnak”, így marad az angol – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar és a lengyel üzleti élet elitjének előbb-utóbb angol nyelven kell felépítenie a politikaihoz hasonló szoros kapcsolatrendszert.

Örömét fejezte ki az R4S magyarországi megjelenése miatt, reméli ugyanis, hogy a vállalat létre fogja ezt hozni például tanácsadói munkájával.

A személyes gazdasági kapcsolatokra nagy szükség van – folytatta –, mert „a most zajló játszma tétje nagy”.

Ugyanis az orosz és a német világ közötti térséget vagy az itt élő népek szervezik meg közösen, vagy valaki más fogja, és jelentkező mindig van rá – mondta a kormányfő.

Arról is beszélt, hogy a „miből akarunk megélni” kérdésére a nyugat-európaiak azt felelik, hitelből, a közép-európaiak viszont azt, hogy munkából.

„Ha a V4-ek ezt a választ meg tudják formulázni, akkor akármilyen válságok is ütik fel a fejüket az európai gazdaságban, a V4 sikeres lesz” – emelte ki.

A „hogyan akarunk élni” kérdésére is más a nyugat- és a közép-európai válasz – folytatta Orbán Viktor –, de a nyugatiak úgy érzik, most még olyan erőfölényben vannak, hogy megadhatják a választ erre a kérdésre a közép-európaiak helyett.

Értékelése szerint „kétségkívül van egy intellektuális elnyomási kísérlet ma Európában”, amelyet a migráción, a sajtószabadság- és jogállamiság-vitákon keresztül nyomon lehet követni.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10158653306326093/10158653306436093/

És „ha mi nem fogunk össze, és nem mondjuk együtt, hogy mi úgy akarunk élni, ahogyan az következik a lengyel meg a magyar történelemből,

ha nem mondjuk ki világosan, hogy meg akarjuk őrizni nemzeti alapon a kultúránkat, az ország etnikai összetételét (...), hogy a nemzetet és a családot tekintjük a jövő alapjának”, akkor mások fogják megmondani, hogyan éljünk másképpen

– fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy van közös közép-európai válasz a miből és a hogyan éljünk kérdésére is, és ha megszervezik magukat és ezt együtt képviselik, akkor képesek lesznek ezt megvalósítani, és a térség marad a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.

A miniszterelnök szavait azzal zárta: a magyaroknak azt tudomásul kell venniük, hogy ha Közép-Európa megszervezésében részt akarnak venni, akkor egy „lengyel zászlóshajó” körül kell elrendeződni, a lengyeleknek pedig vállalniuk kell az ebből fakadó felelősséget, mégpedig úgy, hogy az erejükből jusson egész Közép-Európának.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott lengyel R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján a Four Seasons szállóban 2020. október 8-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában