karabahi konfliktus

2021.11.17. 12:11

Halálos áldozatokat követeltek az azeri-örmény összecsapások

Hét azerbajdzsáni katona vesztette életét kedden az örmény erőkkel vívott harcokban a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah közelében – közölte szerdán a bakui védelmi minisztérium.

A tájékoztatás szerint további tíz azerbajdzsáni katona megsebesült az összecsapásokban, amelyek a Jereván és Baku közötti háború tavalyi befejezése óta a leghevesebbek voltak.

Jereván legutóbbi veszteségmérlege szerint egy örmény katona meghalt, 24 eltűnt, és 13 fogságba esett. Ezenkívül az azeri hadsereg elfoglalt két örmény hadállást is.

A határon több héten át tartó, egyre fokozódó feszültséget követően a két kaukázusi ország fegyveres erői között kedden összecsapások törtek ki. Jereván kedd este bejelentette, hogy Oroszország közvetítésével sikerült ismét tűzszünetet kötni. A két fél egymást okolja az újabb erőszakért.

A legutóbbi harcok jól mutatják a kaukázusi térség bizonytalan biztonsági helyzetét. Azerbajdzsán tavaly szeptemberben indított háborút az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia a hathetes háborúban. A Baku győzelmével végződött összecsapásokban legalább 6500 ember vesztette életét.

A mostani összecsapások annak ellenére törtek ki, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által közvetített, a háborút lezáró tavaly novemberi tűzszünet részeként a térségbe telepített orosz békefenntartók jelen vannak a régióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában