izraeli-palesztin konfliktus

2021.09.03. 16:59

Halálos összecsapások voltak a Gázai övezet határán

Egy palesztin meghalt, tizenöt pedig megsebesült a gázai határon palesztinok és izraeli katonák között kitört összecsapásokban – jelentették pénteken kórházi források.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint egy 26 éves férfit lőttek le a csütörtök éjjeli zavargásokban. A sebesültek között öt gyerek is van. Az izraeli hadsereg ugyancsak pénteken arról tájékoztatott, hogy előző nap több mint ezren gyűltek össze a határ menti területen, az erőszakba fulladt demonstrációkon pedig a palesztinok autógumikat égettek, és robbanószerkezeteket hajítottak a túloldalra, a katonák pedig éles lőszereket vetettek be.

A határ menti területen már napok óta tartanak éjszakai zavargások, helyszíni beszámolók szerint a

palesztin oldalról az úgynevezett „éjszakai zavargási egységek” tagjai gyakran támadnak a határt védő katonákra.

Izrael a minap enyhített a mintegy kétmilliós Gázai övezetet érintő korlátozásokon, egyebek között jóváhagyta az övezet mellett húzódó halászati övezetet bővítését 15 tengeri mérföldre, valamint bejelentette az övezet déli részénél található Kerem Salom-i átkelő megnyitását is. A Gázát ellenőrző radikális iszlamista Hamász mindazonáltal a 2007-ben biztonsági okok miatt megszigorított blokád teljes feloldását követeli.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között május elején rakétaháború robbant ki, miután Jeruzsálemben összecsaptak egymással palesztin tüntetők és az izraeli biztonsági erők az iszlám vallás harmadik legszentebb helyén, az al-Aksza mecsetnél. A rakétaháborúnak május 21-ére virradóra megkötött tűzszünet vetett véget, ennek ellenére szélsőségesek azóta többször is indítottak gyújtószerkezetekkel felszerelt léggömböket Izrael területe ellen, amire a zsidó állam légicsapásokkal válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában