járvány

2018.05.22. 09:36

Halálos vírus szedi áldozatait Dél-Indiában

Legalább öt ember halálát okozta Dél-Indiában a Nipah-vírus, és további csaknem száz embert helyeztek karanténba - jelentették be kedden a helyi hatóságok.

A karantént elővigyázatosságból rendelték el azok számára, akik kapcsolatba kerültek a halálos áldozatokkal. Kilenc embert a fertőzésre utaló tünetekkel kezelnek kórházban, egyiküknek pozitív lett a Nipah-tesztje.

A Nipah-vírus jól ismert betegség Dél- és Délkelet-Ázsiában. A vírust gyümölcsevő denevérek terjesztik, és az esetek 70 százalékában a fertőzés halálos kimenetelű. A betegség először 1998-ban bukkant fel Malajziában, nevét arról a régióról kapta, ahol megjelent.

A dél-indiai Kerala térségében feljegyzett halálos áldozatok mind egy család tagjai voltak, valamint az ápolónő, aki a gondjukat viselte. A betegség most harmadik alkalommal jelent meg Indiában. A vírus eddig legtöbbször Bangladesben pusztított, ahol 2001 óta több mint 100 ember halálát okozta.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban már jelezte, hogy a Nipah-vírus emberről emberre is terjedhet, és agyvelőgyulladást, illetve kómát idézhet elő. A Nipah-vírusos fertőzésre jelenleg nincs gyógyszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában