Ország-világ

2021.02.01. 18:27

Hamar véget ért a baloldal politikai blöffje

Alig fél órát tartott az ellenzéki politikusok tobzódása a parlament rendkívüli ülésén, amelyet határozatképtelenség miatt berekesztettek.

Hosszan sorolták volna panaszaikat a baloldali politikusok, de a Fidesz–KDNP képviselőinek távolmaradása miatt mindössze fél óra jutott a rendkívüli parlamenti ülésre – írja a Magyar Nemzet.

A kormánypártok közleményben tudatták: szerintük a baloldal által kezdeményezett parlamenti ülés csak egy politikai blöff, egy újabb eszköz arra, hogy a járvány elleni védekezést támadja az ellenzék.

A baloldal által kezdeményezett parlamenti ülés csak egy politikai blöff, egy újabb eszköz arra, hogy a járvány elleni védekezést támadják

írta a Fidesz hétfői közleményében, amelyben kifejtették, miért nem mennek a parlament rendkívüli ülésére, amit az ellenzék kezdeményezésére hívtak össze. Az Országgyűlés a kormánypártok távolmaradása miatt így határozatképtelen, így az ülést mintegy fél óra után berekesztették, csak napirend előtti felszólalásokban sorolhatta el panaszait a baloldal.

A nagyobbik kormánypárt indoklása szerint, ha a Gyurcsány-koalíciónak fontos lenne a sikeres járványkezelés, akkor visszahívná a parlament szakbizottságának éléről a kamuvideós Korózs Lajost, nem sértegetné az egészségügyi dolgozókat, és hallatná a hangját a megbukott brüsszeli vakcinabeszerzés ügyében. Közleményükben azt is írták,

az ellenzéknek inkább azt kellene vizsgálnia, hogyan fordulhatott elő, hogy a baloldal gyöngyösi polgármestere soron kívül adatta be magának és feleségének a koronavírus elleni védőoltást.

– Azért hívták össze a mai rendkívüli ülést, hogy a kormány adjon számot a válságkezelésről, de nulla képviselő jött el a kormánypártok soraiból. Ez azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP magasról tesz az emberek problémáira – mondta Szabó Tímea a rendkívüli ülésen. A Párbeszéd politikusa arról beszélt, hogy vendéglátósok ezrei mentek tönkre, de a kormány magasról tesz az emberek millióinak a problémájára. Gazdaságvédelem címén szakértői számítások szerint a gazdaság megvédésére szánt pénzek 76 százaléka a fideszes oligarchákhoz vándorolt.

Maffiabűnbanda az Orbán-kormány, ahol a fékezhetetlen lopás az úr, de 2022-ben elkergetjük az embertelenség kormányát, és visszaadjuk az embereknek a szabadságot, a demokráciát és a jólétet

– zárta szavait Szabó Tímea.

Csárdi Antal, az LMP felszólalójaként azt ecsetelte, hogy Magyarország megállíthatatlanul sodródik a katasztrófa felé, és nem látni, hogy a kormány bármit is tenne annak érdekében, hogy ezt elkerüljük. A képviselő szerint több millió embernek lenne szüksége segítségre, amit nem kapnak meg. Csárdi Antal hosszasan sorolta azokat a célokat, amikre költ a kormány a bértámogatás helyett. Felemlegette a sportberuházásokat és az egyházak támogatását, valamint a Hunguest Hotels megsegítését. Az LMP-s politikus azt jósolta, hamarosan megjelennek majd a nyomor vámszedői, és a kormányhoz közel álló üzleti körök fogják felvásárolni a bajba jutott vállalatokat.

Pénteken a miniszterelnök a rádióban magyar polgárokat fenyegetett – vélekedett Vadai Ágnes, aki szerint a kormány tehet arról, hogy a vendéglátóiparban és a turizmusban dolgozók csak abban reménykedhetnek, hogy hamarosan kinyithatnak, mert a kormánytól nem kaptak semmilyen segítséget. – A most tönkremenő éttermeket, kávézókat és hoteleket majd a királyi család, a tehetséges gázszerelő és a többi bűnöző akarja megszerezni nyomott áron – vélekedett a Demokratikus Koalíció politikusa, aki szerint a magyar emberek tették a dolgukat a járvány alatt, csak Orbán Viktor nem tette a dolgát, hiszen nem volt érdemi válságkezelés.

Vadai Ágnes kifejtette véleményét, miszerint Orbán Viktor egy bukott miniszterelnök, akit maga alá temetett a válság és a járvány. – Az Orbán-kormány, amikor először állt komoly kihívás előtt, akkor összeomlott – fogalmazott.

Az MSZP frakcióvezetője felszólalásában azt hangoztatta: a Fidesz szájából ordas hazugság, hogy minden élet számít. Tóth Bertalan szerint a kormány ősszel hagyta, hogy berobbanjon a járvány, mert a miniszterelnök úgy döntött, hogy a gazdaság fontosabb az emberek megvédésénél. – Ne mondja senki, hogy nincs pénz válságkezelésre! – mondta a szocialista politikus, aki úgy vélekedett: az emberek azért mennek utcára a járvány idején, mert nem tudnak megélni. Az MSZP elnöke arra is kitért, hogy – szerinte – kormány el akarja hallgattatni a szélsőségesen kormányellenes Klubrádiót.

– Megrohadt a fideszes narancs, ideje lenne kidobni – fogalmazott Tóth Bertalan.

A jobbikos Lukács László György beszédében azt sérelmezte, hogy számtalan kérdésre választ szeretett volna kapni a mai ülésnapon a kormányoldaltól, de mivel a kormánypárti képviselők nem jelentek meg, erre nem volt lehetősége. – A 133 legbátrabb magyar ma úgy döntött, hogy nem jön dolgozni – hangoztatta. A képviselő amiatt is aggodalmát fejezte ki, hogy szerinte nincs B terv a lakosság átoltásának kérdésében. A jobbikos politikus arra is megragadta az alkalmat, hogy az oltással kapcsolatos bizalmat gyengítse, mondván: Orbán Viktor a kínai vakcina reklámarcává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában