zéró tolerancia

2019.06.06. 17:00

Harcot hirdet a szexuális visszaélések ellen a katolikus egyház

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) őszre megvalósítja azt a mindenki számára hozzáférhető rendszert, amelyen keresztül bárki jelezheti az egyháznak a szexuális visszaéléseket.

Ferenc pápa május 7-i, „Ti vagytok a világ világossága” kezdetű motu propriója (saját kezdeményezésre született rendelkezése) egyéves határidőt ad az egyházmegyéknek, hogy kidolgozzák rendszerüket a bejelentések kezelésére, az MKPK azonban már őszre szeretne elkészülni a sajátjával – mondta Tóth Tamás, az MKPK titkára.

A június 1-jén hatályba lépett pápai rendelkezés pontosan előírja, hogy ki köteles kivizsgálni a szexuális visszaélésekről szóló bejelentéseket. A magyar püspöki kar ennek figyelembevételével alakítja majd ki a struktúrát, amelyben nagy felelőssége lesz az egyházmegyéknek és a megyés püspököknek, ugyanakkor a rendszer valószínűleg országos szintű lesz.

Tóth Tamás úgy fogalmazott: „az MKPK megismétli a 2019. március 25-i közleményében foglaltakat és kifejezi, hogy az egyházban és a társadalomban nem fogadja el és nem tolerálja a kiskorúak bántalmazását”.

Az MKPK titkára beszélt arról is: a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kar Vitéz János Tanárképző Központja a Püspöki Konferencia fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézettel közösen gyermek- és ifjúságvédelmi képzést indít, és az iskolafenntartó szerzetesrendeknek, egyházmegyéknek javasolja, hogy végeztessék el a képzést oktatóikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában