Diplomácia

2021.10.15. 15:02

Három tajvani miniszter látogat október végén Csehországba

Csehországba látogat október végén három tajvani miniszter egy vállalkozói küldöttség élén – jelentették be pénteken Prágában.

A látogatás válasz a cseh parlamenti felsőház, a szenátus küldöttségének Milos Vystrcil házelnök által vezetett tavalyi tajvani látogatására.

A szenátus külügyi bizottsága a héten javasolta a kormánynak, hogy használja ki a látogatás adta lehetőségeket a cseh-tajvani párbeszéd elmélyítésére és a kereskedelmi együttműködés kiszélesítésére, például az autóiparban hiánycikknek számító chipek gyártása terén.

A Tajvant saját részének tekintő Kína prágai nagykövetsége útján hivatalosan tiltakozott az ellen, hogy a tajvani minisztereket Prágában hivatalos szinten fogadják – írja a CTK hírügynökség.

A CTK szerint az október 25-ére tervezett cseh-tajvani gazdasági és beruházási fórumra Prágába érkezik a tajvani fejlesztési miniszter, valamint a tudományért és a kutatásokért felelős tárcavezető. A kétoldalú gazdasági fórumot 2016 óta szervezi a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium.

A gazdasági-kereskedelmi fórumot követően a cseh fővárosba érkezik Joseph Vu tajvani külügyminiszter is, mégpedig a Sinopsis elnevezésű projekt meghívására. A cseh szenátus külügyi bizottsága szerint a három miniszter prágai látogatása lehetőséget ad a stratégiai gazdasági együttműködés megerősítésére.

Milos Vystrcil, a szenátus elnöke a cseh hírügynökség szerint a felső házban találkozik majd a tajvani diplomácia vezetőjével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában