kérdőjelek

2021.07.05. 06:03

Hatalmas robbanás történt egy Kaszpi-tengeri gázlelőhely közelében

A hatóságok szerint nem egy tengeri olaj- és gázipari létesítményen történt a robbanás, hanem egy iszapvulkán törhetett ki.

Nagy erejű robbanás történt, és tűz ütött ki Azerbajdzsánban egy Kaszpi-tengeri gázmező közelében, egyes feltételezések szerint iszapvulkán törhetett ki.

A nagy erejű robbanásról és tűzről vasárnap késő este adott hírt a helyi média és több hírügynökség, illetve a közösségi médiában felvételek jelentek meg a hatalmas lángoszlopról. Olyan feltételezések láttak napvilágot, hogy egy olajfúró platformon vagy olajszállító hajón történt a robbanás.

Az ökológiai és természeti erőforrások minisztériuma közölte hétfőre virradóra, hogy vizsgálatot indított az eset tisztázására, de nem tud arról, hogy robbanás történt volna valamelyik Kaszpi-tengeri olaj- és gázipari létesítményen. Az azeri tengeri hajózási hivatal is közölte, hogy az ország területi vizein tartózkodó hajókon nem történt ilyesmi.

Az azeri állami olajipari vállalat, a Socar közleménye szerint iszapvulkán-kitörés történhetett. Ibrahim Ahmadov, a Socar szóvivője azt mondta, hogy a robbanás mintegy tíz kilométerre történt az Umid gázmezőtől, amely 75 kilométerre van Baku partjaitól.

A Kaszpi-tenger fenekén sok iszapvulkán van, amelyek kitöréskor sarat és gyúlékony gázokat vetnek ki magukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában