baleset

2019.12.09. 13:17

Hatástalanítás közben robbant fel egy pokolgép Törökországban

A detonációban a török biztonsági erők két tagja meghalt, további hét tagja pedig megsebesült.

Hatástalanítás közben felrobbant hétfőn egy házilag készített, földbe rejtett pokolgép a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Sirnak tartomány Idil körzetében, Sariköy falu külterületén, a török biztonsági erők két tagja meghalt, további hét tagja pedig megsebesült – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Sirnak tartomány kormányzói hivatala közleményében a Délkelet-Törökországban a kurd kisebbség függetlenségéért immár több mint 35 éve fegyveres lázadást folytató Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) tette felelőssé a robbanószerkezet elkészítéséért és elrejtéséért. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősítette.

A török biztonsági erők és a felkelők között 2015 júniusában mintegy két és fél év fegyvernyugvást követően újultak ki a harcok a délkeleti országrészben. Ugyan a milicisták már 2016 nyarára visszaszorultak a városokból a régió hegyvidéki területeire, a fegyveres összecsapások továbbra is rendszeresek és intenzívek.

Süleyman Soylu török belügyminiszter november végén Ankarában a csendőrség évértékelő rendezvényén azt mondta, hogy a délkelet-törökországi hegyekben körülbelül 500 terrorista maradt. Egyúttal jelezte: 2020-ban az a céljuk, hogy a lázadókat teljesen felszámolják.

Az évtizedes konfliktusban már több tízezer ember vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában