Kórházak, rendelők

2018.07.10. 14:29

Hatékonyabb lehet a fertőzések megelőzése

Július 9-én járt le a határidő az egészségügyi szakmai szervezetek részére a kórházi fertőzések visszaszorítását szolgáló jogszabálytervezetet véleményezésére.

Kásler Miklós szakminiszter múlt heti közlése szerint egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, a gyakorlatba való átültetést, azt, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak – olvasható az Echo TV portálján.

A rendelet tartalmazza, hogyan lehet a kórházi fertőzéseket tartalmazó regisztereket elkészíteni és a kórházi fertőzések megelőzését kontrollálni.

Balogh Zoltán, a Magyar Egyészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az Echo TV műsorában azt mondta: markáns változás a korábbi állapothoz képest az, hogy intézményi szinten belül

szervezeti egységenként lesz egy egy szakdolgozó, aki infekciók tekintetében kapcsolatot tart a bizottságokkal, az információ pedig ezáltal országos szintig juthat – gyorsan és hatékonyan.

Mint mondta, a szervezeti egységenként működtetett rendszer nem teljesen új keletű – példaként a népegészségügyi felügyelet említette -, de most fog először minden eges osztályon működni.

Az elnök szerint a hatékonyság érdekében a higiénés és fogyó eszközök biztosítására külön keretet kell biztosítani. Nagyon sokszor a legnagyobb problémát abban látja a kamara, hogy nem áll rendelkezésre annyi pénzügyi forrás, hogy ezeket az eszközöket biztosítani lehessen azokon a pontokon, ahol az szakmailag szükségesnek látszik.

A teljes interjú:

Borítókép forrása: Semmelweis.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában