Nocsak!

2021.08.27. 20:09

Hazudhatott Emmanuel Macron az oltásával kapcsolatban

A francia államfő azt állította, hogy nejével együtt május 31-én kapta meg a koronavírus elleni vakcinát, de egy oknyomozó portál szerint erre csak jóval később, nyár közepén került sor.

French President Emmanuel Macron speaks during his visit to Trinity College in Dublin, Ireland, August 26, 2021. - Macron travelled to Ireland on August 26 for a one-day working visit. (Photo by CLODAGH KILCOYNE / POOL / AFP)

Forrás: POOL / AFP

Fotó: CLODAGH KILCOYNE

Elképzelhető, hogy nem mondott igazat a francia államfő a koronavírus elleni oltásával kapcsolatban, a lehetséges hazugságra a Médiapart nevű francia oknyomozó portál hívta fel a figyelmet – írja a V4NA hírügynökség.

Emmanuel Macron állítólag május 31-én kapta meg az első oltását, erről büszkén hírt is adott a Twitteren. A bejegyzésben csupán ennyi szerepelt: „Vacciné”, vagyis beoltva.

Vacciné !

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">May 31, 2021

A vezető francia politikusok közül többen is beszámoltak arról, hogy be lettek oltva, többek között Jean Castex miniszterelnök is, ám ő fényképet is tett fel a közösségi oldalra, ellentétben az államfővel, aki csak egy szóval közölte a hírt az oltásáról.

A francia elnöki hivatal azzal indokolta, hogy Emmanuel Macron nem tett közzé képet az oltásáról, hogy nem akarták az államfőt hősként feltüntetni.

Olivier Véran egészségügyi miniszter az elsők között, február elején kapta meg a vakcinát, amelyet kamerák előtt adtak be neki.

A hivatalos álláspont szerint Emmanuel Macron és felesége, Brigitte május 31-én lettek beoltva koronavírus ellen. Miután tavaly decemberben mindketten átestek a betegségen, csak egy adag vakcinára volt szükségük a védettség megszerzéséhez.

A Médiapart megszerezte az elnöki pár oltási igazolását az egészségbiztosítási adatbázisból, és megdöbbentő felfedezést tett: Emmanuel Macron a nyilvántartás szerint nem május 31-én, hanem csak másfél hónappal később, július 13-án lett beoltva.

Ez a dátum azért különösen fontos, mert épp előző este jelentette be a francia államfő, hogy szeptember közepétől kötelezővé teszik minden olyan egészségügyi dolgozó számára az oltást, akik közvetlen kapcsolatban állnak a betegekkel, aki pedig nem oltatja be magát, az nem állhat munkába és fizetést sem fog kapni.

A Médiapart megkérdezte az Élysée-t a hírrel kapcsolatban, ahonnét azt a tájékoztatást kapták, hogy emberi mulasztás miatt nem lett idejében leadva az egészségügyi hatóságnak Emmanuel Macron oltási dokumentációja, vagyis az elnöki hivatal kitart amellett, hogy az államfő május 31-én lett beoltva, de csak július 13-án adták le a hivatalos papírokat. Itt érdemes megemlíteni, hogy Brigitte Macron papírjait még az oltás napján, május 31-én továbbították az egészségbiztosítónak.

A francia elnök oltása körül tehát sok az ellentmondás, ám nem ez lenne az első alkalom, hogy nem mond igazat.

A Gala.fr számolt be róla még tavaly novemberben, hogy az államfő, még mielőtt 2017-ben megnyerte a választásokat, arra tett ígéretet, hogy női miniszterelnököt fog kinevezni, ám erre mind a mai napig nem került sor. Először Édouard Philippe volt a kormányfő, majd őt követte a jelenlegi miniszterelnök, Jean Castex, aki 2020. július 3. óta tölti be ezt a posztot.

Macronnak volt egy másik ellentmondásos kijelentése is még a megválasztását megelőzően, amiről azóta mintha teljesen megfeledkezett volna. Az idén júliusban összeférhetetlenség miatt vád alá helyezett igazságügyi miniszter, Éric Dupond-Moretti kapcsán került reflektorfénybe Macron azon 2017-es kijelentése, amikor azt mondta: ha egy miniszter ellen korrupció gyanúja miatt jogi eljárást kezdeményeznek, azonnal be kell adnia a felmondását.

« Un ministre doit quitter le gouvernement quand il est mis en examen » Emmanuel Macron face á Pujadas le 3 mars 2017 " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#DupontMoretti #Justice #gouvernement pic.twitter.com/nJtoFxWzfb

Dupond-Moretti esetében azonban ez nem történt meg, a súlyos vádak és az ügyében folyó nyomozás ellenére még mindig a posztján van a tárcavezető.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában