Illegális bevándorlás

2019.10.22. 10:00

Így tömi Európát migránsokkal az álcivil embercsempész-hajó (videó)

Alig másfél hónap alatt 831 migránst hozott a kontinensre csak az Ocean Viking nevű civilnek álcázott hajó. Az SOS Mediterranee kötelékében működő, Carola Rakete kapitány irányított hajó, kihasználva a bevándorláspárti nyomást, lerakatnak használja az uniót és százával hozza a migránsokat a kontinensre.

Vucjak, 2019. október 21. A vöröskereszt által osztott élelemért állnak sorban migránsok a Bosznia északnyugati részén, Bihac közelében lévõ vucaki befogadótáborban 2019. október 21-én. A bihaci polgármester bejelentette, ettõl a naptól kezdve a város nem fedezi tovább a tábor vízellátását és az ottani hulladék elszállítását, mert a költségek fedezéséhez senki sem járult hozzá.

Forrás: MTI/AP

Fotó: Eldar Emric

A korábban olajfúrótornyok mellett segédkező norvég Ocean Viking augusztusban tűnt fel először a Földközi tengeren és hamar híressé is vált, amikor 356 migránst zsúfolt az alig 200 főre tervezett fedélzetére, majd tarthatatlan állapotokról beszámolva zsarolni kezdte az olasz kormányt, hogy nyissák meg országuk kikötőit előtte – írja a V4NA hírügynökség.

https://v4na.s3.eu-central-1.amazonaws.com/videok/91a70f2ad54e3ae57db8294475d61313927a1bd8/b85adbbe9ab4b2b8888c6c6d92a932ecba21631b.mp4

A hajó a líbiai partoknál kezdte meg működését, ahol az Európa felé tartó csónakokat kezdte összevadászni, majd nem sokkal ezután kikötési szándékát is jelezte, hogy utasait lerakhassa a kontinensen.

A legtávolabbi országok képviselői, Angela Merkellel az élen egyből humanitárius küldetésként értékelték a kérést és elkezdték ráröltetni befogadást a mediterrán országokra.

(Érdekesség, hogy bár a migránsok a polgárháborús Líbiából indulnak útnak, döntő többségük Szudánból, Nigériából és Afrika egyéb szubszaharai régióiból érkezik.)

Végül Málta vállalta a migránsok ideiglenes befogadását, azonban hamar rá kellett jönnie, hogy nincs elég kapacitása a folyamatosan érkező bevándorlók ellátására, és uniós segítségre sem igazán számíthat. Hosszas harcok után végül – az EU segítsége nélkül – 6 ország vállalta, hogy befogadja a migránsokat.

Az Ocean Viking eddig négy ízben ért partot a Földközi-tenger kikötőiben, százasával hozva a bevándorlókat. Ezt az új olasz kormány támogatásával még egyszerűbben tudja megtenni, ezért bár még egy hét sem telt el a tarantói kikötése óta, a hajó már 104 új utasáról számolt be büszkén, ami tovább növelheti a mediterrán országokból a szárazföld belseje felé útnak indulók számát.

 

Címkék#v4na

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában